Познаваме много хора, които очакват всяка нова книга на знаменитата Дж. К. Роулинг с по-голямо нетърпение, отколкото Коледа! Е, още преди тази Коледа пък всички ние получаваме едно прекрасно, приказно, празнично четиво, наречено „Коледния Прасчо” (изд. „Егмонт България”). А щом става въпрос за нещо, написано от създателката на Хари Потър, то е ясно – очакванията са не просто високи, а направо до небесата. Дали и „Коледния Прасчо” ще успее да ги оправдае напълно, както се случи с „Икабог”? Нека проверим какво се крие зад тази интригуваща и красива корица на един от любимите ни художници, Джим Фийлд. Последвайте ни и нека заедно се потопим в това шеметно илюстровано приключение! Тази съвсем нова (и самостоятелна) история е съчетала коледен дух и любими тропи с важни, вечни и актуални теми, за които никога не е прекалено рано… или късно.

Джак обича своята детска играчка Дър Пиг. Дър Пиг винаги е бил до него, и в добро, и в лошо. Докато веднъж на Бъдни вечер не се случва нещо ужасно – Дър Пиг изчезва. Но Бъдни вечер е нощ на чудеса и загубени неща. Нощ, в която всичко може да оживее, и играчките дори. А най-новата играчка на Джак – Коледния Прасчо, макар досаден заместител на Дър Пиг, има смел план. Заедно с Джак да се отправят на вълшебно пътешествие и да потърсят изгубеното, за да спасят най-добрия приятел, който момчето познава…

Не знам дали някога ще станем свидетели на друг глобален феномен в детската литература от ранга на поредицата „Хари Потър”. Но според мен на „Коледния Прасчо” не му липсва нищо, за да бъде възприет от днешните деца със същите ентусиазъм и възхита, с които децата през 90-те посрещнаха „Хари Потър и Философският камък”. Историите, атмосферата, дори стила на авторката са коренно различни, и база за сравнение вероятно няма, но… Точно както първия голям удар на Дж. К. Роулинг, „Коледния Прасчо” ни отвежда в невъобразим нов свят, държи ни в напрежение до самия финал, кара ни да се влюбим в героите и да им стискаме палци… И ако наистина вземем книгата присърце – то неусетно ни кара да бъдем една идея по-добри, смели и отзивчиви.

„Коледния Прасчо” е написана доста динамично, главите са кратки, а действието лети като шейна по заснежен склон и доставя не по-малко удоволствие. Книгата е разделена на общо девет части, които преливат една в друга и разказват историята на малкия Джак, който се впуска в отчаяно издирване на своята любима играчка, а търсенето ще го отведе в един странен, изпълнен с чудатости и опасности свят, за чието съществуване той дори и не е подозирал.

С какво обаче е особено и специално някакво си старо, избеляло плюшено прасенце, чието ухо се е втвърдило от дъвкане и чиито очи отдавна са били изгубени и заменени с пришити копчета? Дър Пиг, или просто Дипи, е единствената константа в живота на момчето, единственият спомен от едно отминало време, единственият доверен приятел и слушател, който разбира всичко и който наистина познава Джак. Първата част на книгата е неочаквано емоционална и при все сравнително простия, непретенциозен и бърз изказ и достъпния за децата език, драмата и взаимоотношенията са впечатляващо откровени и болезнено истински. Роулинг е уловила прекрасно душевността на малкото момче и отношенията между него и хората в живота му.

И именно заради тази правдоподобност от самото начало, никак на читателите никак няма да им е трудно да повярват в предстоящите по-нататък чудеса! Когато Джак поема на своето чудно пътуване, ние вече го познаваме като едно самотно и ранимо момче, към което сме се привързали неусетно. Веднъж попаднал в света на изгубените вещи, самият Джак трябва да намери не само своя изгубен Дипи, но трябва да намери и себе си. Трябва да намери отново способността си да се сприятелява, да се доверява, да допуска другите до себе си, да овладее емоциите си… И да се изправи пред страховити врагове и безброй опасности. Но от изпитанията Джак излиза по-силен и по-мъдър.

Роулинг пише едновременно с нежността, от която децата имат нужда, и със суровата честност, която ще им помогне да се изправят очи в очи с проблемите си. В „Коледния прасчо” се говори за разбити семейства, за трудностите на възрастните, които неусетно повличат след себе си и децата, които никога нямат думата. Говори се за фрустрацията, безсилието, което се превръща в гняв, за гнева, който провокира отмъстителност, за последиците от негативните ни емоции, които са като срутващи се плочки домино и карат в миг всичко да се преобърне… Говори се и за потисничеството и тиранията, за удрящи чукове и мачкащи ботуши, но и за свободата на духа и личния избор, които никога не могат да бъдат потъпкани и угасени. Омразата и страха са зараза, която се лекува единствено с любов и емпатия. И всичко това е представено чрез говорещи вещи и изгубени играчки, коледни чудеса и вълшебни обрати. С други думи, „Коледния Прасчо” си има всичко, за да се превърне в съвременна коледна класика.

Внимание определено заслужават и прелестните илюстрации на Джим Фийлд, който просто умее с едно-единствено изображение да прожектира във въображението ни цели сцени като на филм. Джим Фийлд е художник на детски книги от световна величина, а ако все още не сте се докосвали до творчеството му, то достатъчно да разгледате „Коледния Прасчо”, за да се убедите, че славата му е напълно заслужена. У нас илюстраторът вече също е добре познат. Със своите книги „Катериците, които се научиха да споделят”, „Коалата, която разбра, че може”, „Лъвът в мен”, и разбира се, вече общо петте тома от хитовата поредица „Заек и Мечка”, Фийлд си е спечелил множество фенове, които определено няма да искат да пропуснат и колаборацията му с Дж. К. Роулинг!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/dzh-k-rouling-52/kolednija-prascho-p4000

Още ревюта:

http://www.azprochetoh.com/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%87%d0%be/

2 thoughts on “„Коледния Прасчо” от Дж. К. Роулинг, с илюстрации от Джим Фийлд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s