Дали ние, хората, сме чак толкова различни от останалите живи същества на планетата? Само ние ли се наслаждаваме на свободното си време и обичаме да се забавляваме? Или пък животните също си падат по смеха и игрите? Само на нас ли е присъщо да строим домове, да си служим с хитрост и изобретателност при намирането на храна, или пък има на какво да се научим от нашите крилати и четириноги съседи? Отговорите на някои от тези въпроси със сигурност ще изненадат малките читатели! Ще се убедите в това ако прочетете детската енциклопедия „Удивителният свят на животните“ (изд. „Пан“), написана от Ана Клейборн и илюстрирана от Стеф Мърфи.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ НЯКОИ ЖИВОТНИ ТАНЦУВАТ, СМЕЯТ СЕ И ИГРАЯТ ТОЧНО КАТО НАС? ДРУГИ ПЪК СИ СТРОЯТ ДОМОВЕ, ИЗПОЛЗВАТ ИНСТРУМЕНТИ И ДОРИ ВЗЕМАТ ЛЕКАРСТВА. Тази книга ще ви отведе на околосветско пътешествие – от бърлогите под земята до тревистата савана, водното царство и извисяващите се термитници. Ще срещнете маймуни, които обичат горещите бани, и пингвини, които се пързалят по леда за удоволствие. Ще прочетете истории за изобретателни медни язовци – бегълци, хитри гарвани и дебнещи паяци. Ще разберете могат ли наистина да говорят животните. Ще се запознаете с част от удивителните създания, които обитават Земята, и ще откриете колко много приличат на нас!

Между луксозните твърди корици на „Удивителният свят на животните“ се крият 48 страници голям формат (25 х 28 см), посветени на най-различни действия, доста от които съвсем присъщи на човека, но същевременно често наблюдавани и в животинския свят под една или друга форма.

Да, животните май не си падат особено по компютърните игри и не организират шампионати по футбол, но за сметка на това състезанията и съперничеството не са им никак чужди. А дали игрите са просто игри, или зад боричкането и гоненето на пръчки има нещо повече? Възможно ли е игрите да са вродени инстинкти, чиято функция е да подготвя мъниците за бъдещия им самостоятелен живот и да им помага да развиват нужните за оцеляването им умения?

А какво ли можем да кажем за вроденото чувство за ритъм? Как определени звуци или мелодии карат телата ни да се движат и нима само ние, хората, се наслаждаваме на танца? Всъщност, в „Удивителният свят на животните“ Ана Клейборн и Стеф Мърфи ще ни срещнат с някои удивителни пернати танцьори, от които определено бихме могли да научим някои нови стъпки!

Книгата е забавна, ненатоварваща, бърза за четене и събуждаща любопитството на децата към света на животните. Подходящо четиво преди посещение в зоопарка или пък приятно допълнение към някой прекрасен документален филм като „Dancing with the Birds“ или „Life in Colour”.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/udivitelniyat-svyat-na-zhivotnite-2173.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s