Няма по-добро средство за възвръщане на вярата във вълшебствата от книгите. А една книга с наистина вълшебно съдържание, която те кара отново да повярваш, това е „Сдружението за вълшебните еднорози. Официален наръчник“ от Селуин Е. Фипс. Ако се питате как биха изглеждали записките на естествоизпитател от приказен свят, то отговорът се крие именно в този наръчник! Не сте чели по-увлекателен и омагьосващ „научен труд“. Как може нещо изследвано и описано в такива невероятни детайли да не съществува? Добре дошли в света на еднорозите! За впечатляващия вид на книгата са се погрижили цяла група талантливи художници и дизайнери. На Клеър Кейтън, Анджи Алисън, Хелън Дардик, Хари и Зана Голдхок дължим тази изящна, нежна и вълнуваща корица, стилното художествено оформление и многобройните цветни вътрешни илюстрации. А преводът на родното издание от изд. „Enthusiast” е поверен на сладкодумната Анелия Петрунова, благодарение на която четем на български и творчеството на Туве Янсон.

Сдружението за вълшебните еднорози съществува от векове. То се е посветило на изучаването, разбирането и опазването на еднорозите. Тайното общество винаги е било обгърнато в мистерия – но вече не. Този официален наръчник документира десетилетия на проучвания и изследвания и ни предоставя най-доброто ръководство за тези фантастични създания. Най-накрая получаваме доказателство, че еднорозите и тяхната очарователна магия съществуват.

Детските книги на изд. „Enthusiast“ наистина ни изпълват с ентусиазъм, но това важи с още по-голяма сила за „Сдружението за вълшебните еднорози. Официален наръчник“. Защо ли?

Имаше през 90-те години една култова илюстрована енциклопедия, озаглавена „Загадките на неизвестното“. Тя съдържаше три раздела, посветени на чудовищата, призраците и извънземните. И тази книга бе в състояние не просто да запали въображението ти, не просто да те накара да повярваш в съществуването на всевъзможни феномени, но и да се озърташ в тъмното с фенерче в ръка или да се запасиш с чесън и светена вода. Не, че книгата насърчаваше суеверие и се стремеше директно да сплаши читателите, просто бе в състояние да те отнесе в друг, по-вълнуващ свят.

През годините рядко попадам на книги, които да имат подобен ефект, но „Сдружението за вълшебните еднорози“ определено е сред малкото, съумели да грабнат здраво младите читатели и да ги запратят директно в света на фантастичното и митичното. Уводните страници ни посвещават в тайните на Сдружението, съществуващо от векове и посветено на документирането и опазването на еднорозите по света. А никой не знае повече за историята и делото му от неговия 101 президент, или иначе казано – Селуин Е. Фипс.

Това веднага ме подсети за уводите на Л. Франк Баум към книгите за Оз, в които авторът описва методите си на контактуване с вълшебната страна и ролята си на официално назначен кралски историк. Читателите моментално биват завладени от тази илюзия за фактология и не им е никак трудно да повярват в написаното и да се вживеят още повече в описаните истории. Подписвайки се лично под думите си в ролята на президент на Сдружението за вълшебните еднорози, Селуин Е. Фипс вече ни кара да се потопим напълно в това, което тепърва ни предстои да прочетем.

Видовете еднорози, тяхната предпочитана храна, естествена среда, особености, качества и специални способности, и дори следите от копитата им… Всичко, което някога сте искали да научите (или пък дори не сте си представяли че можете да научите) е тук! Държим в ръцете си едно уникално ръководство за почитателите на тези приказни създания и тяхната природа, което по нищо не отстъпва на енциклопедиите за реално известни и изследвани от науката животински видове. Освен приказните илюстрации, чудно оформени откриваме и хронологии и диаграми, типични за учебник, но не и за книга с приказки. Направен е и паралел между информацията, поднесена в книгата и представите и суеверията за еднорозите, разпространени в различни култури и части на света. Нещо повече, самите читатели също биват въвлечени в това да разширяват познанията си, да държат очите и ушите си отворени, да търсят вълшебството около себе си и да пазят поверените им тайни.

Изданието на „Enthusiast” по нищо не отстъпва на западния оригинал. Прелестен превод от Анелия Петрунова. Луксозна твърда корица, плътна, качествена хартия и чудесна полиграфия, шити страници. С други думи – истинска книжна магия!

Още за книгата: https://enthusiast.bg/bg/enthusiast-children-books/sdrujenieto-za-vulshebnite-ednorozi

Откъс: https://enthusiast.bg/backend_images_core/products/files/35901-36000/35963_Enthusiast_Sdrujenieto-za-valshebnite-ednorozi_otkas_compressed.pdf

За първи излиза книгата, която категорично доказва, че еднорозите и тяхната очарователна магия съществуват. „Сдружението за вълшебните еднорози“, публикувана от „Ентусиаст“, е официалният наръчник, който документира десетилетия на проучвания и изследвания и ни предоставя най-доброто ръководство за тези фантастични създания. Изданието идва с твърди корици и изящни цветни илюстрации, които по неповторим начин представят красивия свят на еднорозите. Сдружението за вълшебните еднорози обединява хора от цялото земно кълбо и съществува от векове. Работата на мъжете и жените, които членуват в Сдружението, е да документират всичко, което трябва да се знае за тези уникални създания, и да ги защитават, когато са в беда. Тайното общество винаги е било обгърнато в мистерия – но вече не. Неговият 101-ви президент Селуин Е. Фипс споделя повече за срещите си с еднорозите и разкрива непознати до този момент факти за тяхното съществуване. Вълшебство, грация, преданост, доброта, сила – през цялата история на човечеството еднорозите са изобразявани като символ на различни ценности и идеи. Техните качества и красота са станали повод за възхитителни изображения по целия свят – от кралски гербове до спиращи дъха произведения на изкуството. От „Сдружението за вълшебните еднорози“ малките читатели не само ще научат кои са седемте семейства еднорози, кои места по света обитават и какви са техните отличителни черти и специални качества, но и ще усвоят загадъчните начини, по които тези същества общуват помежду си и с хората. Книгата ще накара всеки, докоснал се до нея, да усети присъствието на еднорозите навсякъде, сякаш мъглата се разсейва и слънцето озарява света. Необходимо е само да повярва.

Реклама

One thought on “„Сдружението за вълшебните еднорози. Официален наръчник“ от Селуин Е. Фипс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s