Как заобикалящата ни природа вдъхновява учени и изобретатели? На какво можем да се научим от четириноги или пернати обитатели на горите и джунглите? Как наблюдавайки животните сме стигнали до технологичен напредък? Възможно ли е някои от най-гениалните ни джаджи и машини да са изкопирани от представители на фауната, които дори не получават процент от приходите? Ето какво имат да кажат по темата самите животни:

„Хората вярват, че са изобретили всичко сами. Всъщност са взаимствали не една и две идеи от нас – ЖИВОТНИТЕ. Ние сме истинските изобретатели, когато става дума за адаптиране и намиране на невероятни решения за оцеляване в природата. Все пак работим върху това от милиони години. Тази книга ще те въведе в света на биомимикрията – науката, която изучава и прилага съвършенствата на живата природа в технологиите, дизайна, архитектурата и други области на човешката дейност. Запознай се с ЖИВОТНИТЕ, които ВДЪХНОВИХА най-изумителните ИЗОБРЕТЕНИЯ.

Как и къде ли? На страниците на „Изобретения, вдъхновени от животните“ (изд. „Пан“) от Кристиан Дорион и Госия Херба.

Представете си една духовито написана енциклопедия, която разказва за цял куп знаменити открития и важни изобретения, но го прави от гледната точка на… животните! А превръщането на животните не просто в герои на книгата, но и в разказвачи на собствените си истории кара текста да грабва веднага детското внимание и да звучи интригуващо и нестандартно. Точно така, просто прочетете увода на Жабата, с който започва изданието и ще се убедите сами.

Могат ли хумор и знания да съжителстват заедно в подобна книга? Могат, разбира се, при това в компанията на цял куп забавни (и чудно стилизирани!) цветни илюстрации. „Изобретения, вдъхновени от животните“  показва на малките читатели допирната точка между зоологията и инженерната мисъл, между сътвореното от природата и създаденото от човека.

Хрумвало ли ви е да сравните иглите за кръвопускане с хоботчето на комара? А съвременните сонари с вродените „ехо-локатори” на прилепите? Модерните оптични устройства и професионалните лещи с многократно фотоувеличение дали не напомнят на начина, по който функционира „орловия поглед” на хищните птици? А замисляли ли сте се, че паяците са започнали да плетат своите паяжини много преди ние, хората, да сплетем първия хамак или първата рибарска мрежа? Тези и още куп любопитни сравнения и факти откриваме в  80-те страници на луксозното издание „Изобретения, вдъхновени от животните“.

Достъпният и разбираем език и комикс елемента в оформлението на страниците прави книгата още по-привлекателна за децата. Кристиан Дорион и Госия Херба са свършили прекрасна работа! Това е една книга, която децата ще обикнат, а възрастните – ще оценят.

Още за книгата: https://www.pan-bg.eu/knigi/izobreteniya-vdahnoveni-ot-zhivotnite-2170.html

Откъс: https://www.pan-bg.eu/files/mf/e75079783b8e4432adb387fb7f42a0b0_Pages%20from%20338858_TRANS_001-080_Invented-by-Animals_pg_64.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s