Какво може да е по-хубаво от това да държиш отново в ръцете си любима детска книга? Изведнъж да се сдобиеш с нейното прелестно продължение, за което дори не си подозирал, че съществува! Съвсем скоро след като разгърнахме новото издание на „Приказки и картинки“ и си припомнихме онези 13 любими истории, написани и нарисувани от Владимир Сутеев, от издателство „Миранда” ни изненадаха повече от приятно с още четири приказки на талантливия руски художник! Издържана в същия разпознаваем стил, „Котаракът рибар и други приказки” излиза за първи път у нас – радост за днешните деца, но и истинско книжно събитие за техните майки и татковци, баби и дядовци, израснали с „Приказки и картинки“.

Добре дошли в приказния свят на големия илюстратор Владимир Сутеев! Издателство Миранда има удоволствието да представи още една книга с приказни истории от Владимир Сутеев. Книгата съдържа четири приказки, написани и нарисувани от руския художник Владимир Сутеев: „Котаракът рибар”, „Чувал с ябълки”, „Чичо Мецан” и „Сръчните ръце”. Те ще очароват както най-малките деца, така и по-големите читатели с красивите си цветни илюстрации и запомнящи се герои. Всяка от тях ни учи на важни неща – че трябва да си помагаме и да вярваме в доброто. Книгата се издава за първи път в България.

Спомняте ли си невероятното чувство, когато научихте, че „Пипи Дългото чорапче” всъщност е трилогия, а книгата, която сте чели като деца е компилация от трите оригинални романа на Астрид Линдгрен, в което всъщност липсват няколко от главите? Аз си го спомням! Спомням си също така и невероятния трепет, с който прочетох за първи път пълното издание на Пипи. Сякаш открих липсващо парче от детството си, за което така и не съм осъзнавал, че липсва!

Е, същото е усещането и този път. Със своите прелестни илюстрации и забавни, почти комиксови случки с животни, „Приказки и картинки“ беше една от най-любимите ми детски книги. А сега, няколко десетилетия по-късно, изведнъж – хоп! Оказва се, че има още какво да прочетем и разгледаме от същия художник. Стилът на Сутеев не може да бъде сбъркан. Попивал съм го с очи толкова много вечери преди да заспя. А сега тепърва ще има да попивам тази нова/стара книга, само че този път няма да съм сам, а на свой ред ще я чета и споделям с децата.

Освен по броя на историите и страниците, „Котаракът рибар и други приказки” по нищо не отстъпва на своя предшественик. Четирите събрани тук приказки са хем закачливи, хем мъдри по свой си начин. Някои тропи и моменти ще са ни познати, сходни за народното творчество на славянските народи. Други пък ще ни изненадат и разсмеят. А „актьорите на сцената” са ни добре познати – животните в „Котаракът рибар и други приказки” изглеждат точно така, както ги помните от „Приказки и картинки“. Ето защо „Котаракът рибар”, „Чувал с ябълки”, „Чичо Мецан” и „Сръчните ръце” са като нова среща със стари приятели.

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8/%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d1%80-%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b0/

Реклама

One thought on “„Котаракът рибар и други приказки” от Владимир Сутеев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s