Ухилени тикви греят в нощта със зловещи усмивки. Листата се сипят, за да може да чуваме шумолящите стъпки на онзи, който се прокрадва в тъмното. Отново е сезонът на оранжевото! И от изд. „Orange Books” не пропуснаха да ни зарадват с едно ново приключение – мрачно, забавно и трогателно. Какво ли са ни подготвили хората, които ни запознаха с автори като Катрин Арден, Маделин Ру и Хелена Дъган? „Синът на вещицата” от Кели Барнхил е прекрасна приказка за деца от всички възрасти, развиваща се в свят на вещици и бандити. Ако сте харесали „Момичето, което изпи луната” от същата авторка, то със сигурност не бива да пропускате и тази книга. Подарете си една завладяваща история, изпълнена с магия и приятелство, засягаща теми като загуба, изкупление и жертвоготовност.

Когато Нед и неговият близнак Там падат от сала си в бушуваща омагьосана река, оцелява само Нед. Хората от селото са убедени, че е оживяло грешното дете. Затова и Нед израства като слабо и непохватно момче, което рядко напуска безопасните очертания на семейния дом и градина. Но един ден се появява Кралят на разбойниците, за да открадне пазената от майка му магия. Именно на момчето се налага да я брани и той я призовава, за да защити семейството и съселяните си. Междувременно в друго кралство отвъд страшната за селото на Нед гора живее Аня – находчивата и практична дъщеря на Краля на разбойниците. Тя не може да забрави предсмъртните думи на майка си: „Грешното момче ще те спаси и ти ще спасиш него“. Но когато пътищата на Аня и Нед се пресичат, дали двамата ще изградят помежду си достатъчно доверие, за да прекосят страховитата гора и да спрат войната, която се кани да избухне?

„Синът на вещицата” е детско-юношески роман, който не шикалкави читателите си и точно поради тази причина ще се хареса и на младите по дух възрастни. Още в самото начало историята започва ударно и сварва читателите неподготвени. Първата ни среща с Нед е паметна и пагубна. Загубата на възможно най-близкия човек неминуемо се превръща и в загуба на невинност, вяра и смисъл. Някои рани никога не заздравяват напълно. Някои травми продължават да ни съпътстват вечно. Има ли път обратно към светлината? Как и какво може да те измъкне от мрачната бездна, особено когато безсърдечните, осъдителни думи на всички наоколо те дърпат като камъни надолу към дълбините?

Колкото до Аня, нейното сърце сякаш е изстинало без време. Баща й е посветил дните си на това да бъде Краля на разбойниците, но Аня не е неговата принцеса. Момичето е израснало изобретателно, пресметливо и недоверчиво. Но дали твърдият й и хладен характер е ефективно средство за оцеляване, или всъщност ще й попречи да открие щастието?

 „Грешното момче ще те спаси и ти ще спасиш него“ е ключова за сюжета фраза, която загатва и едно от основните послания на романа. Кели Барнхил  говори за спасението. За взаимното спасение. Понякога за да спасим себе си трябва да бъдем нужни на другите, потребни на света, за да открием отново собствения си път. А когато вървим по пътя ръка за ръка, с някого, когото обичаме – целта вече е ясна.

Кели Барнхил пише вълшебно. Страхотна атмосфера, приказно усещане от начало до край и стил, който рисува картини. „Синът на вещицата” е поетична и смислена история, съчетала тъга и носталгия с много човещина и оптимизъм. Не една и две сцени са в състояние да ви трогнат дълбоко, а посланието за победата над болката и силата на любовта са вечни и универсални. Великолепна книга!

One thought on “„Синът на вещицата” от Кели Барнхил

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s