Финалната част на хитовата трилогия „Хрониките на Девабад“ вече е тук! Нахри, Али и Дара ще се изправят пред най-голямото си предизвикателство, а изходът от тази последна битка може да остави света им променен до неузнаваемост. Дългоочакваната кулминация на шеметния фентъзи епос на С. А. Чакраборти се нарича „Империя от злато“ и излиза с логото на изд. „Ибис“ и в превод от Вера Паунова. А читателите отново ще останат очаровани от умението на авторката да гради пълнокръвни персонажи и да съчетава фантастични пейзажи и митологични елементи с достоверно и правдоподобно звучаща алтернативна история. Напрежение и съспенс в близо 700 страници, които летят неусетно!

Девабад е паднал. След жестокото нападение и последвалите неочаквани събития градът и всички джинове се оказват лишени от магия. Мирът изглежда все по-непостижим, а стари играчи се завръщат в борбите за власт. Нахри, Али и Дара осъзнават, че за да пренаредят установения ред в техния свят, може да се наложи да се изправят срещу онези, които някога са обичали…

Рядко се случва книга от такъв калибър така да му „всмуче“ в себе си и да не ми позволи да изплувам за глътка въздух. Обикновено по-масивните томове искат почивка, но си признавам, че „Империя от злато“ ме накара да се ядосвам на собствените си физиологични нужди, каращи ме да прекъсвам четенето. Но дори по време на кратките паузи съзнанието ми бе напълно обсебено от сюжета. Живеех и дишах някъде другаде, в компанията на прекрасните герои на Чакраборти.

В книгата има по много от всичко, което очаквате и обилно количество от това, което НЕ очаквате. Героите, които познаваме и обичаме са развити по адски драматичен и силен начин. Читателят е разкъсван между желанието да види протагонистите живи, здрави и щастливи и потребността си да бъде изненадван, шокиран, разтърсен емоционално. А Чакраборти майсторски балансира между двете крайности и ни кара да прехапваме устни и гризем нокти.

Очакваното и заслуженото идват заедно с множество непредвидени обрати, отговори на някои (може би позабравени) въпроси от предишните томове, и идеални пропорции политически интриги и разкъсващи лични дилеми. Конфликтите, вътрешни и външни, са повече от жестоки – между кръв и съвест, между традиция и избор, между лоялност към произхода си и към самия себе си.

Естествено, авторката не е подминала възможността да упражни отново уменията си по светоизграждане и е добавила нови пластове митология и детайлност към този и без това пищен свят. В този том светът вече е напълно жив, дишащ, пулсиращ, завръщаме се в него с жажда и на финала го напускаме със сладко-горчиви чувства, удовлетворени като читатели, но все пак с неохота да се завърнем към собствената си реалност. Краят е покъртителен!

Още за книгата: https://ibis.bg/imperiia-ot-zlato-kn-3-ot-trilogiiata-hronikite-na-devabad-.html

Откъс: https://ibis.bg/imperiia-ot-zlato-otkas-s-a-chakraborti.html

Интервю с С. А. Чакраборти: https://ibis.bg/interviu-za-tzarstvo-ot-med-.html

С. А. Чакраборти e авторката на трилогията, превърнала се в международен бестселър, „Хрониките на Девабад“. Нейните романи са номинирани за наградите „Локус“, „Уърлд Фентъзи“, „Крауфорд“ и други. Още с излизането си „Град от месинг“, първата книга от трилогията, печели вниманието на публиката. „Нетфликс“ са закупили правата и книгите ще бъдат екранизирани. „Лайбръри Джърнъл“ определя историята като „пищна и магическа“, а „Буклист“ споделя, че притежава „великолепно изграден свят, завладяващи герои и политически интриги“.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s