„Платон Чечел беше доста уморен от четирите години на скитническия си живот, нощуващ под случайни покриви и върху легла на други хора. Отначало, когато трябваше да побърза да напусне Киев, далеч от греха, си помисли, че ще е за кратко. Но се показа, че това е илюзия. Той се превърна в нежелана личност. Близкото общуване с изгнаника беше опасно за другите хора. Чечел можеше да бъде арестуван всеки момент. Обявяването му извън закона бе въпрос на минути. Само ходатайството на хора, думата на които имаше определена тежест, му позволи засега да диша свободно, но все пак не забравяше, че това е балансиране по ръба на острието. Някакво неписано правило, никъде и от никого неутвърдено решение, правеше престоя на Платон в големите губернски градове нежелан. Най-малкият повод, леко да стъпеше накриво – и това щеше да позволи на полицията или жандармерията да го задържи. Като следваща стъпка щяха да го обявят за политически ненадежден, щеше да последва съд и заточение в Сибир.

Ето такъв го срещаме, този път в Харков, на връх Коледа през 1913, бившият полицейски агент следовател Платон Якович Чечел, безкрайно уморен от бездомното скиталчество, не можещ да напусне Руската империя, тъй като за това му е необходим паспорт, какъвто по обясними причини той не може да получи. И още нещо в допълнение –  доживотната емиграция в чужбина съвсем не би била достатъчно задоволително наказание за петербургските  врагове на „наглият разследващ полицай, който смъртно бе обидил близки на императора лица, а следователно и самия император. Така че наказанието, което те предпочетоха за него, бе да го гонят от място на място, да бъде държан под дамоклев меч, всеки ден да се озърта и да не намира покой.“

Присъединете се към нас, за да продължим по стъпките на Изгнаника в третия том от криминалната поредица на украинския писател Андрий Кокотюха и изд. „Архипелаг“ („Златното пате“).

Изгнаник в родината си: Следователят в  киевската полиция Платон Чечел разкрива кой е извършил поредица от особено жестоки убийства на няколко млади момичета. Оказва се Полина, дъщерята на княз Урусов, съветник на императора. Но тя умира по същия начин и нейните влиятелни родители обвиняват следователя в клевета. Налага се да напусне полицията и да не се появява публично в големите градове. Така Платон Чечел става изгнаник – не в чужбина, а в родината си, защото дори няма паспорт, за да емигрира. Принуден е да скита от град на град. Единствен начин да се издържа, като при това упражнява професията си, е като приема задачи от богати и влиятелни хора. Някои имат проблеми, които биха ги злепоставили, ако станат публично известни. Така Чечел започва своите частни разследвания.

Изгнаникът и върколакът: Декември 1913 г. Платон Чечел е поканен на частно новогодишно парти. Но мъртвото тяло на един от гостите е намерено веднага след бала с маски. Убит е сякаш от върколак. Снежните преспи са откъснали имението от света. Няма как да си отидат, а чудовището продължава да убива. Но изведнъж у Чечел възниква сериозно подозрение, че  върколакът е сред самите гости… Но защо убива и кой е той?

Андрий Кокотюха и този път, подобно на първите два романа от поредицата „Изгнаникът“, пристъпва към новата криминална мистерия с бърз поглед към успешния финал на друг заплетен случай, върху който е работил до момента бившият полицейски следовател Платон Чечел. Новата мистерия този път е за върколак. А дали това е „ловна басня на лековерните суеверни хора“ или „страшна приказка – една от тези, които децата обичат да си разказват шепнешком през нощта в стаите на мъждукаща свещ или бледа лампа“? Дали плашливите и необразовани обитатели на дълбоката провинция са склонни да вярват във върколаци или в други нечисти сили, като напр. вещерството в предишния роман на Кокотюха?

Именно такава трагична и страховита история, случила се преди години в Слободския край, в село Грушивка, е причина за лошата репутация на мястото, където случайно попада Чечел по време на частно новогодишно празненство. На кратко – местен жител е обявен от съселяните си за върколак, който отвличал и убивал по жесток начин млади момичета. Тогава той е нападнат и убит от хората в селото, а имението му – опожарено. Оттогава никой не припарва до мястото и не купува земята от страх. Но ето, че все пак купувач се намира – „мистериозен милионер от чужбина и младата му съпруга“, които не се страхуват да построяват своя нов дом на това прокълнато място.

Точно в този дом, на връх Нова година, домакините организират парти за победителите от благотворителна акция. Всичко е празнично, маскеният бал е в разгара си, когато случайно или не някой напомня за Грушивския върколак и за предсказанието, според което той щял „да се върне от ада, когато къщата му я придобие нов собственик; тогава чудовището щяло да предяви правата си, да представи сметка – от онзи свят“. А една от дамите е маскирана именно като вълк. Провокация ли е това или проява на лош вкус? И ето, че няколко часа по-късно се случва нещо, което напомня за страшните посегателства на местния върколак. Един от гостите е намерен убит, а раните приличат като тези, оставяни от върколака. За нещастие на присъстващите навън се вихри невиждана зимна виелица и огромните снежни преспи са затрупали всички пътища.

Отпътуването става невъзможно, а чудовището продължава да взима още свои жертви сред гостите. Но кой е той и защо убива? Този път и Платон Чечел е сериозно затруднен, макар да има подозрения, че убиецът е сред самите тях. Интересна и отново заплетена криминална мистерия, която ще ви остави без дъх.

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1118

Андрий Кокотюха е най-продаваният писател в Украйна. Той е журналист, автор на повече от 70 романа и над 100 сценария. Член е на Украинската киноакадемия и на Асоциацията на писателите на криминални и приключенски книги. Носител е на 15 отличия, последното от които е „Златно перо на Украйна“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s