„Изгнаникът и черната вдовица“ на продуктивния украинския писател, сценарист и журналист Андрий Кокотюха е грабващо и увлекателно криминале за скоростен прочит, което пренася читателите в Русия от началото на ХХ век. Това е първи роман за мрачните приключения на бившия следовател и настоящ частен детектив Платон Чечел, навлякъл си гнева на върхушката и принуден да скита от град на град като изгнаник. По пътя си той се сблъсква със злото под различни форми, но дори и отлъчен, героят няма да остане безучастен. От изд. „Архирелаг“ („Златното пате“) явно имат голямо доверие в поредицата, тъй като на български едновременно излязоха първите три книги от нея. А след като прочетохме първата, можем само да се радваме, че няма да ни се налага да чакаме до следващите!

Изгнаник в родината си. Следователят в  киевската полиция Платон Чечел разкрива кой е извършил поредица от особено жестоки убийства на няколко млади момичета. Оказва се Полина, дъщерята на княз Урусов, съветник на императора. Но тя умира по същия начин и нейните влиятелни родители обвиняват следователя в клевета. Налага се да напусне полицията и да не се появява публично в големите градове. Така Платон Чечел става изгнаник – не в чужбина, а в родината си, защото дори няма паспорт, за да емигрира. Принуден е да скита от град на град. Единствен начин да се издържа, като при това упражнява професията си, е като приема задачи от богати и влиятелни хора. Някои имат проблеми, които биха ги злепоставили, ако станат публично известни. Така Чечел започва своите частни разследвания.

Изгнаникът и черната вдовица. Пролетта на 1901 г. Платон Чечел, бивш следовател в полицията, е приел за себе си да се скита като доброволен изгнаник. Но към него се обръщат видни личности, които искат да проведе дискретно разследване по техен проблем. Чечел е ангажиран да спаси живота на милионера фон Шлесер от младата му съпруга. За нея вече се говори, че е черна вдовица. Обаче Шлесер умира и започва серия хладнокръвни убийства. Изгнаникът е принуден да разплете кълбото и да разбере кой е виновен.

Действието се развива в предреволюционна Русия – скоро след метежите през 1905 година и подготовката за нова революция. Главният герой, Платон Чечел, е все още млад, но животът му е поднесъл достатъчно удари, за да го превърне от полицай в изгнаник. С изключително остър ум и роден блюстител на реда, дълбоко в душата си Чечел не може да изостави битката за справедливост. Това е и една от причините Чечел да не се вписва в картинката и да бъде трън в очите на корумпирани ченгета, политици и т.н. Героят изпада в немилост, защото е разкрил извършителят на много жестоки убийства на млади жени-проститутки. Оказва се, че това е дъщерята на императорския съветник княз Урусов – Полина Урусова. Но какъв е мотивът й? Нека не издаваме прекалено много от сега, но си струва да кажем, че нравите на епохата налагат тази „скандална“ тайна да се пази внимателно.

Разбирайки истината Чечел става не просто неудобен, но и неволно катализира събития, довели до смъртта на Полина. Някой убива Полина по същия начин, по който тя е извършвала своите жестоки престъпления. Платон пък трябва да напусне полицията и да не се появява в големите градове. И така се превръща в изгнаник. Забулен в мистерия скитник от град на град. Единственият начин да се издържа, при това запазвайки професията си, е да приема частни задачи от богати и влиятелни личности.

Чечел попада в имение, чийто собственик е получил заплашително писмо, че го грози скорошна смърт. Мрачната заплаха (или предсказание?) се сбъдва още същата нощ, а за Платон ясно е, че убиецът е втрешен човек. Но дали извършителят е един от наследниците на убития или неговата по-млада с 25 години съпруга Мария, почти връстница на децата му? Мария е известна с прозвището Черната вдовица, заради мистериозната смърт на предишните ѝ двама съпрузи, но дали тя има пръст? И макар, че Платон е нает единствено, за да открие автора на анонимното писмо, Чечел се чувства задължен да разкрие убиеца на стопанина.

До развръзката се стига след невероятни заплетени ситуации, които правят романа увлекателен и задълбочен. А авторът се оказва не само майстор на загадките и конспирациите, но и познавач на руската душевност.

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1116

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s