Познавате ли „Миранда, кралицата на счупените играчки“? Що за титла е това, ще попитате вие? И къде се намира кралството й? Е, не всички кралици произхождат от благородни династии и имат знатно родословие. И не всички кралства могат да бъдат открити на географската карта. Особено пък тези, които се намират „почти на края на света“. Но вие не се притеснявайте. За да се озовете там и да се срещнете с необичайната владетелка е достатъчно да разгърнете красивата нова картинна книга на младото издателство „Каничка“. Талантливата художничка Андреа Трипке, която вече ни спечели с илюстрациите си в „Момиче на име Октомври“, този път се изявява и като автор на историята за Миранда – една грижовна кралица, която няма поданици, а само приятели.

Кралица Миранда живееше в едно далечно кралство, където нейни поданици бяха счупените и изгубени играчки, които никой не искаше. Миранда съвсем не прилича на приятелите си. Те обичат да получават нови и лъскави играчки, а Миранда вижда нещо красиво в онези, които са счупени или пък никой не иска. Като кралицата на счупените играчки, тя често се чувства самотна. Докато един ден пред портите ѝ не се появява момченце на име Пол… Едно повсеместно търсене на изчезнала играчка и едно истинско бедствие, в което са замесени малинов чай и сандвичи с домат и сирене, променят живота на Миранда завинаги. Малките читатели ще припознаят Кралица Миранда за своя приятелка и ще научат важни неща от нея. А ние, големите, ще открием някъде там, в кралството почти на края на света, началото на обогатяващи разговори с децата. Разговори за играчки – купища нови, скъпи и лъскави, които (защо ли?) не спираме да купуваме, или онези няколкото по-стари, но очарователни в своята обикновеност, та дори и дефекти; за отговорност, самота, приятелство, отхвърляне и приемане; за способността да подадеш ръка, когато ти самият повече от всеки друг се нуждаеш от същото. Усмихваща и мъдра история, която децата слушат и четат в захлас, нетърпеливо отгръщайки страница след страница, картина след картина. „Приказка“ за лека нощ, за да се отправят с нови емоции, размисли и впечатления към страната на сънищата и въображението. Красива и увлекателна книга, предизвикваща въпроси и предлагаща свобода на отговорите.

Още от малък винаги съм се привързвал към определена част от вещите си. Не става въпрос за някакъв ламтеж или култ към материалното. Чисто и просто играчките и дрехите ми винаги са имали сантиментална стойност за мен, помня кое кога и от кого съм получил, по какъв повод ми е било подарено, и винаги е било трудно да се разделя с нещо, което ми е служило вярно дълги години. Това ми отношение допълнително се е засилило след филми като „Храбрият малък тостер“ и „Играта на играчките“, в което одухотворени предмети се изправят пред страха да се превърнат в ненужни и да бъдат изоставени. Изобщо, никога не съм бил сред хората, които винаги желаят да имат последното, най-новото, най-красивото… Нещо повече, със съпругата ми дълго време имахме навика да „осиновяваме“ захвърлени играчки, с които украсихме първата детска стая вкъщи. Ето защо веднага се идентифицирахме с малката Миранда и нейната способност да открива красотата на старото, счупеното, различното…

Самата Миранда е различна. Тя сякаш е заобиколена не от връстници, а от закоравели консуматори, жадни за перфектност, готови да използват и захвърлят. А това отношение към предметите е и своеобразна метафора за взаимоотношенията между самите хора, не мислите ли? И така, едно малко, грижовно момиче бива отхвърлено и изоставено. Отлъчената Миранда обаче не се пречупва и променя. Тя остава вярна на себе си дори в своята самота. И ето, че след време усилията й се оказват не просто възнаградени и признати – те донасят щастие на толкова много други.

„Миранда, кралицата на счупените играчки“ е прелестно илюстрирана, което си личи от пръв поглед. Ако вече сте чели трогателната „Момиче на име Октомври“, то едва ли бихте искали да пропуснете нова среща с рисунките на Андреа Трипке. Но историята, която тя самата е разказала този път се оказва също тъй красива, топла, човешка и многопластова.

„Миранда невинаги е била кралица, а кралството ѝ не било нормално кралство. Но пък какво всъщност значи нещо да е нормално…“

Още за книгата: https://kanichkabooks.cloudcart.net/product/miranda-kralicata-na-schupenite-igrachki

Изд. „Каничка“ във Фейсбук: https://www.facebook.com/kanichkabooks/

Още ревюта: https://booksguidebg.wordpress.com/2021/10/08/%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%87%d1%83%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0/

Андреа Трипке е родена в Германия, тя е художник и илюстратор на детски книги, между които „Момиче на име Октомври“ на Закия А. Мохамед и Selfie the Elfie на Савидж Стийв Холанд. Преди да започне да следва голямата си мечта да пише и илюстрира детски книги, Андреа завършва Колеж по изкуство и дизайн в Кълъмбъс. „Миранда – Кралицата на счупените играчки“ е първата ѝ авторска книга.

Реклама

One thought on “„Миранда, кралицата на счупените играчки“ от Андреа Трипке

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s