Знаете ли кои са любимите ни книги? Трудно е да бъдат вкарани в една категория. Харесваме какви ли не жанрове, различни книжни преживявания… Но какво е общото между най-въздействащите книги, на които попадаме? Какво свързва онези заглавия, които оставят следа у нас? Всички те са книги с мисия, написани със сърце и душа. И няма никакво съмнение, че книгата, за която ще ви разкажем сега е именно такава. Сътворено от художничката Цветелина Спиридонова и реализирано от изд. „Кибеа“, двуезичното издание „Великото приключение на малкото китче Съни. The Great Adventure of the Little Whale Sunny“ е значима, смислена книга, която си струва да бъде прочетена и споделяна.

Всяка зима гърбатите китове напускат полярните морета и поемат към тропическите води на Хавайските острови – най-прелестното място на планетата. Там от незапомнени времена поемат първата си глътка въздух всички малки китчета. На пътешествие се отправят заедно цели семейства, които си помагат да преодолеят огромния Тихи океан. А по пътя мъжките китове пеят… Тази книжка на художничката и писателка Цветелина Спиридонова описва раждането и израстването на китчето Съни в големия Океан, тя е достоверна и е написана с много любов към децата и морските обитатели. Възпитава в любов към всяко живо същество на тази планета и ни учи да живеем в синхрон с Вселената.

Никога не е прекалено рано да говорим с децата си за ефекта на човека върху заобикалящата го природа. Да, темата съвсем не се ограничава до това да гасим лампите, когато излизаме от стаята или да изхвърляме боклука си разделно и на правилните места. Темата е тежка, а възрастните все още нямат отговори на толкова много от въпросите, които децата им задават с невинни (или обвинителни) очи. Всъщност, доста възрастни се надяват, че именно децата един ден ще стигнат до отговорите и ще изкупят грешките на предишните поколения. Именно на тези деца е посветена книгата „Великото приключение на малкото китче Съни“.

Повечето от нас никога няма да видят кит на живо. Повечето от нас никога няма да зърнат със собствените си очи красотата на кораловите рифове. Но и никога няма да се докоснат до отвратителните острови от пластмаса и отпадъци, които непрестанно увеличават броя и размерите си. Да знаем за тяхното съществуване не е достатъчно. Да си внушаваме, че нямаме вина за това е грешно. „Великото приключение на малкото китче Съни“ ни показва и красотите, и опасностите, които ни се струват така далечни. Тя кара читатели от всички възрасти да изпитат тази първа среща с пагубните резултати на човешкото безхаберие през очите на едно малко, невинно, игриво и впечатлително китче. Нещо повече, книгата ни дава да разберем, че китовете и ред други представители на подводната фауна са всъщност интелигентни и емоционални същества, а това е важна стъпка, за да ги почувстваме близки и да започнем да изпитваме емпатия към тях.

Точно както текста, илюстрациите на Цветелина Спиридонова също ни помагат да съпреживеем приключенията на Съни. Картините на художничката са смели, красиви и артистични. Те са пълен противовес на всякакви дигитално обработени изображения, при които липсва усещането, че са били докоснати от човешка ръка. Палитрата е спокойна, и на определени места дори минорна, бягаща от бонбонената пъстрота, която привлича погледа ни по чисто първосигнален начин.

Английската версия на текста в книгата е добре дошла. Тя не само позволява на Съни да достигне до още повече читатели и да докосне деца и възрастни от цял свят, но и може да послужи като приятно и градивно помагало в езиковото обучение. Изд. „Кибеа“ пък са се погрижили и самата изработка на книжното тяло да бъде първокласна – плътна, гланцирана хартия и луксозна твърда корица, по която под определен ъгъл сякаш блестят въздушни мехури.

Всъщност, ако просто прочетете думите на Цветелина Спиридонова, поместени в края на нашата статия, ще ви стане пределно ясно, че това е книга, която не бива да подминавате. Горещо ви препоръчваме да последвате и линковете към сайтовете на БНТ и БНР, където ще имате възможност да чуете апела на художничката към всички нас. Защото само с общи усилия можем да променим тежката ситуация със световното замърсяване и отравянето на собствената ни планета.

Още за книгата: https://kibea.net/book/2869

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/velikoto-priklyuchenie-na-malkoto-kitche-sani-ili-kak-ekologichnite-poslaniya-ozhivyavat-v-detska-kniga-v298770-295912news.html

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101352528

Как се роди историята за тази детска екологична океанска книжка „Великото приключение на малкото китче Съни“

Тя е толкова истинска и преживяна и започна преди 11 години.

Пътешествахме по приказното Черноморие от най-южната точка на България – Резово, до Истанбул, в Турция. О, колко е красиво и незастроено!

Кърмех малкото си момиченце, а момченцето ми беше на 6 години.

Плажовете бяха дивни, а ние – млади; със съпруга ми и обичахме приключенията и авантюрата. Точно на това непокътнато и омайно място видяхме човека в пълната му погубваща сила срещу природата. Първите грозни гледки бяха изхвърлени от стихията на морето планини с боклуци от цял свят. Да подчертая – не само от Турция, а от целия свят. Това бяха лагуни или потоци и реки, вливащи се в морето…

Отидохме на красив хълм с рододендрони, откъдето имахме видимост към необятен плаж, и точно там видяхме първия самоубиващ се делфин. Втурнахме се да го спасяваме и да го върнем в морето. Успяхме, но до Истанбул, за жалост, видяхме много мъртви делфини и това дълбоко докосна сърцата ни.

Аз се залових да проучвам океана, да гледам филми, да чета доклади на океанолози. Колкото повече информация получавах, толкова повече знаех, че трябва да послушам сърцето си и да работя като майка, художник и човек в тази насока, а тя е промяна на поведението към планетата ни и бъдещите поколения.

Тази книжка е с послание – чрез историята на едно малко китче искам да разкрия една част от чудото Океан. Книжката е достоверна и е написана с много любов към децата и морските обитатели.

Китовете общуват помежду си; те са изключително емоционални, нежни, интелигентни и индивидуалисти.

Чрез тази книжка бих искала да възпитаваме любов към всяко живо същество на тази планета и да живеем в синхрон с Вселената.

Май ние, възрастните, сме забравили за тези неща и надеждата ми е в децата!“

Цветелина Спиридонова

За всички деца по света, които ще помогнат за опазването на природата и промяна в отношението ни към океаните и моретата!

Всяка зима гърбатите китове напускат полярните морета и поемат към тропическите води на Хавайските острови – най-прелестното място на планетата. Там от незапомнени времена поемат първата си глътка въздух всички малки китчета.

На пътешествие се отправят заедно цели семейства, които си помагат да преодолеят огромния Тихи океан. А по пътя мъжките китове пеят.

Ами да, китовете имат чудесни гласове и постоянно огласят с песните си океанските дълбини!

Цветелина Спиридонова

Цветелина Спиридонова е родена в София.

Завършила е Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Национална художествена академия с магистърска степен „Графика“ при проф. Петър Чуклев.

Майка е на две деца и работи с деца от различни националности. Развива тяхното въображение и поощрява чрез визуални изкуства индивидуалността им и лесното проговаряне на английски език.

Осъществява множество самостоятелни и групови изложби в България и по света.

Нейни картини са в колекцията на Конгресменската библиотека във Вашингтон и Линдолс музей в Южна Африка.

От 2010 година работи по проект Да спасим Океаните и Моретата.

Мисията й е за опазване на околната среда и светло бъдеще за децата.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s