Искате ли да се отправите на небивало околосветско пътешествие с вашите малчугани? Искате ли да разгледате държави и континенти като на сън? Тогава тръгвайте с нас! „Объркан свят“ на Мариана Николова, с илюстрациите на Емилия Искренова е сред най-новите детски книги в пъстрия каталог на изд. „Кибеа“. А какво ме у обърканото на света, ще попитате вие? Ами… понякога в сънищата нещата не са си съвсем по местата. Ето сега например, животните скитат къде ли не! Прочути представители на световната фауна сякаш пътуват на обменни начела и разменят домовете си. Но спокойно, без паника! Няма никакви проблеми – след звъна на будилника ще можем да грабнем цветните моливи и дружно да въведем ред в обърквацията!

„Дълги години превеждах за БНТ документални филми за природата и за различни животни. Заснети от BBC, те бяха любопитни, вълнуващи, интригуващи. С една дума – невероятни! И тогава, по оня изумителен и вълшебен начин, по който се раждат стиховете, ми хрумна идеята за детска книжка в две части. В първата част малката Влади сънува странен сън и в него вижда познати или напълно непознати животни, които смайват с вида и поведението си. Най-изненадващо е, че смешните създания, подражаващи с неописуемо очарование на хората (подражанието откриваме донякъде в двустишията и в по-голяма степен в чудесните илюстрации на Емилия Искренова), са попаднали в объркания свят, създаден от въображението и сънищата, и са далеч от родните си места. Ала щом момиченцето се събужда, приканвам децата да вземат боичките и да се впуснат в забавно приключение – оцветявайки животните във втората част на книжката, да ги върнат в естествената им среда, там, където те наистина се срещат. Заниманието ще донесе на малчуганите радост и неусетно, с приятно и хубаво чувство, ще научат интересни неща за природата в реалния свят.“ – Мариана Николова

Книгата е много приятно структурирана, тъй че малките читатели лесно да се ориентират и да направят разлика между объркания свят и подредения такъв. Римуваната история на Мариана Николова започва със съня на малката Влади и ни пренася във фантастичното. Тюлените играят край Нил, докато зъбатият крокодил кара кънки по ледовете на Антарктика? Децата дори инстинктивно усещат, че животните в съня на момиченцето са разменили местата си и каквото и ни показват веселите рисунки би трябвало да разбираме наопаки.

Добре, че е будилникът, за да спаси положението! Веднъж преполовили книжката, идва ред на децата да се включат активно, вече не като слушатели или читатели, а като малки художници. Римите продължават, но този път всяко животно е в естествената си среща. Това, което липсва са цветовете, но ние ще се погрижим и за тях, нали?

Лично ние много харесахме танцуващата фламенко слоница, но май бихме предпочели да избегнем споменаването на коридата с бикове – любопитковците питат, а иди им обясни завоалирано, без да ги разстроиш, що за обичай е това.

„Объркан свят“ е игрива римувана приказка, с която децата едновременно се забавляват, но и разширяват своята обща култура. От Великата китайска стена до операта в Сидни, през савани, прерии и пустини, опознаваме света в компанията на приветливи спътници-животни. Големият формат на книгата много приляга на топлите, създаващи настроение илюстрации. И да, оцветените версии са далеч по-впечатляващи от контурите за оцветяване, но нека това амбицира децата допълнително!

Още за книгата: https://kibea.net/book/2911

Емилия Искренова: „Рисуването винаги е било голяма част от моя живот. Завършила съм Анимация в Art College of Visual Arts София, както и анимационен курс в Австралия. Работила съм по най-разнообразни проекти, свързани с дизайн – от графичен дизайнер до потребителски интерфейс за детски игри. Имам издадени детски книжки като автор и илюстратор, както и такива, на които съм само илюстратор.“ – https://www.iskrenova.art/

Вашият коментар