„Кралството на прокълнатите” (изд. „Сиела”) е началото на едноименната трилогия на младата американска писателка Кери Манискалко, добила популярност сред англоезичните писатели със своята Young Adult поредица „Stalking Jack the Ripper”. „Кралството на прокълнатите” отново е YA с исторически сетинг, но при това бруталните убийства са на лице, вместо към трилъра и криминалните истории, този път Манискалко е нагазила дълбоко в паранормалното и фантастичното. Преведена от Деница Райкова, тази история за вещици и демонични аристократи ще допадне на любителите на интригите с мрачен фентъзи оттенък.

Емилия и Витория са стреги – вещици, които живеят сред хората и практикуват тайно своя занаят. Една нощ Витория изчезва. Обезобразеното ѝ тяло е открито от Емилия. Съкрушена от мъка, тя се заклева, че ще намери убиеца на сестра си. Дори ако се налага да използва черна магия, която е забранена от поколения. Така Емилия среща Гняв – демоничния и изгарящо красив принц на войната и яростта. И неопитните вещици знаят, че не можеш да се довериш на подобно създание, но за Емилия това вече няма значение. Защото е готова на всичко, за да отмъсти за своята сестра. И всяка помощ е добре дошла. Някой убива млади жени в Сицилия и подготвя ритуал, който ще разтърси селенията и ще унищожи света. Емилия ще направи всичко по силите си, за да го спре. Независимо от цената.

Няколко уговорки преди да започнете да четете. Не търсете кой знае каква историческа достоверност, защото не това е целта на романа. Също така не ви съветвам да четете книгата на гладно. Много рецепти, много аромати, много нещо! И последно, но не на последно място – ще има да чакаме продълженията. Предупредени сте!

И така, Кери Манискалко може и да не е открила топлата вода, но е решила да я използва заедно с още куп съставки за да сготви нещо вкусно за феновете на жанра.

Имаме си доволно много привлекателни елементи в сюжеа. Вещици-ресторантьори в стара Сицилия, убийства в мрака, тъмни елементи, за които да се чудиш дали да се страхуваш от тях, дали да ги мразиш или да си паднеш по тях… Изобщо задължителните тропи за един тъмен романс, плюс мистерия, плюс интересен период.

Противно на очакванията ми обаче, вместо да бъда обсебена от Емилия или Гняв, под кожата ми влезе… една грижовна стара вещичка, готова да раздава правосъдие наляво и надясно. Ще я опознаете и вие и ще питате за още!

От „Кралството на прокълнатите” има какво да се желае. Действията на героите не винаги изглеждат логични и убедителни, на места сюжетът е някак объркващ, и на моменти четенето ми вървеше една идея по-бавно. В крайна сметка обаче в книгата имаше нещо, което ме караше да продължавам напред с любопитство. Светът е интересен, атмосферата – често опияняваща. И при все, че не бих я наредила сред любимите ми заглавия в жанра, след финала определено не съжалявам за прочита на „Кралството на прокълнатите”.

Още за книгата: https://ciela.bg/knigi/hudozhestvena-literatura/fantastika-fentazi-i-horar/kralstvoto-na-prokalnatite-predstoyashto/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s