Първи срещи с азбуката? Нека тогава да са цветни, интересни и ангажиращи! А от изд. „Кибеа“ ни предлагат две издания, които да ни помогнат за целта! Това са „Азбучни приключения“ на Галина Стойнова с илюстрациите на Емилия Искренова, и прилежащата книжка „Азбука за оцветяване“. А за какво ли се разказва в „Азбучни приключения“? Пригответе се да се запознаете с немирните джуджета от 30-буквената чета!

Това е песен за малките разбойници – Буквите. Те умеят да се забавляват и обичат да се веселят в своето царство Азбука. Заедно могат да сътворят големи бели, но и велики слова, зависи от подреждането. Когато ги опознаеш отблизо и свикнеш с техния нрав, ще се чувстваш уютно в компанията им. Буквите – малките джуджета, които подскачат в страниците на книгите и ги карат да шумолят, а нощем, когато всички спят, тихо въздишат.

Ние сме букви – мъничета,

но заедно, хванати за ръце,

заплитаме страшни истории.

Прелюбопитно разказваме.

И весели песнички пеем,

и смеем се от сърце.

С нас е неустоимо забавно.

С нас можеш да полетиш,

да се гмурнеш в морето от тайни

и да се възвисиш.

Нека да си поиграем.

Скоро ти ще разбереш:

няма по-добра игра

от играта „Аз чета“.

Знанията подадени в рими не са нов похват. Виждали сме не една и две римувани книги, посветени на азбуката. По какво тогава се различават от тях тези нови „Азбучни приключения“?

Първо, тук самите букви са превърнати в герои със свой собствен нрав и отличителни белези. Второ, илюстрациите на Емилия Искренова не илюстрират самите стихове, колкото и необичайно да ви се стори това на пръв поглед. Точно така! И това прави впечатление още от самото начало на книгата. Прочетете куплетите за буквата „А“ и ще се уверите, че нищо от споменатото не е визуализирано директно на страницата. Вместо това художничката е акомпанирала текста с една пъстра (дори може би по детски наивна) рисунка, но наблюдателните веднага ще открият нейната функция. Ами да! Та тази наглед фантасмагорична композиция е изпълнена с образи, започващи със съответната буква. „А“ като „ангел“, „А“ като „автобус“. Но ангелите свирят на „арфа“ и „акордеон“, а автобусът минава под „арка“… На следващата страница бебе лети с балони, а бухал му подава биберон. Идват вещица на велосипед и гъсеници върху горски гъби… Не само това, ами и формата на всяка буква обикновено е деликатно вплетена в изображението и децата могат да упражнят въображението си търсейки по страниците. Да, арката е островърха и напомня на самата буква „А“, единия от балоните е под формата на буква „Б“, а колелата на вещерския велосипед май оформят „В“… (Черно-бели варианти на илюстрациите ще откриете в книжката за оцветяване, която е добро допълнение към изданието.)

Е, няма да ви разказваме книгата от „А“ до „Я“. Схванахте идеята, нали? Заслужава си обаче да споменем луксозната твърда корица, плътната гланцирана хартия и чудесната полиграфия.

Още за книгата: https://kibea.net/book/2980

Още за книжката за оцветяване: https://kibea.net/book/2985

Емилия Искренова: „Рисуването винаги е било голяма част от моя живот. Завършила съм Анимация в Art College of Visual Arts София, както и анимационен курс в Австралия. Работила съм по най-разнообразни проекти, свързани с дизайн – от графичен дизайнер до потребителски интерфейс за детски игри. Имам издадени детски книжки като автор и илюстратор, както и такива, на които съм само илюстратор.“https://www.iskrenova.art/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s