Велики дупета на скакалци! След такова четиво предричаме, че избирателната активност ще скочи до невиждано висок процент, а вотовете в урните ще са единодушни – всички ние имаме нужда от „Шантавата министърка“! От изд. „Прозорче“ ни зарадваха с четвъртата книга за нашата всеобща любимка – знаменитата госпожица Шарлот. След като тази необичайна възрастна дама ни показа как трябва да функционират образователните институции, обществените библиотеки и спортните сдружения, идва ред звездата й да изгрее и на политическата сцена. Знаем, че деца от всички възрасти ще приветстват дългоочакваното завръщане на чаровната героиня на Доминик Демерс!

Ето я отново госпожица Шарлот – една съвременна Мери Попинс с възголяма шапка и вехта рокля, заради които изглежда като плашило. О, освен това тя има навика да говори на едно… камъче! Госпожица Шарлот е на гарата и чака влака, който ще я отведе до приятелите ѝ Мари и Лео, както и до любимото ѝ камъче Гертруд. Но точно тогава тя случайно взeма чантата на министър-председателя. Тъй като вътре има важни документи, а същата вечер политикът трябва да произнесе реч за образованието на децата, госпожица Шарлот и синът на министър-председателя се впускат в лудо преследване, за да го настигнат навреме. По пътя възрастната дама не устоява на изкушението да пренапише скучната реч, да попее пред публика и да разкаже няколко ужасни шеги. А отгоре на всичко привлича вниманието на медиите и тайните служби, които хукват по петите ѝ.

Трудно е да не се влюбите в книгите за госпожица Шарлот! Ексцентричната, привидно шантава и наивна, тя крие зад чудатата си външност голямо сърце и много житейска мъдрост, която споделя по възможно най-забавния начин с всички, имали щастието да я срещнат. Госпожица Шарлот ненатрапчиво разбужда заспалите умове, изважда ги от унилата рутина, показва алтернативи, внася енергия и живот във всичко, с което се захване… Така е и този път!

Как бихте описали политиците, с които се сблъскваме по новините? Най-често прилагателните не са особено ласкави. Те биват арогантни, надменни, самодоволни, алчни, корумпирани… Важничат, манипулират, карат се и преследват собствени интереси. Е, можете да бъдете сигурни, че „Шантавата министърка“ е пълната противоположност на всичко това. Ако вече познавате госпожица Шарлот, то знаете добре – всичко пошло и цинично ще изчезне яко дим в нейното обкръжение.

Книгите за госпожица Шарлот може и да са едни от най-кратичките и леки за четене детски романи, на които можете да попаднете, но едновременно с това са и едни от най-смислените и съдържателните. Четвъртият том на поредицата (отново майсторски илюстриран от Тони Рос) не прави изключение от това правило. Хуморът на Доминик Демерес не е никога самоцелен, веселяшките приключения на свободомислещата госпожица Шарлот са заредени с ироничен, но човеколюбив и добронамерен социален коментар, полезен за читатели от всички възрасти. Именно такива книги помагат да запазим не само своя идеализъм, но и детето в себе си.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/shantavata-ministarka-776

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s