Отмъстителите отново се събират за 29-ти том от Върховната колекция графични романи на “Marvel”, но този път са в доста променен състав! Дали обаче силите им ще са достатъчни, за да спрат масово бягство от затвор за суперзлодеи и да разкрият конспирация в дълбините на населяваната с динозаври Дива земя? Действието в „Новите Отмъстители“ започва известно време след събитията в „Отмъстителите: Разединени“. След претърпените загуби, екипът може да се е разпуснал, но злодеите не са си взели почивка. Всъщност, един от големите противници на Спайдър-мен – Електро – дава началото на масово бягство от изолиран затвор за суперзлодеи и позиционираните там агенти на Щ.И.Т. не са способни да го спрат. На помощ идват Капитан Америка, Железния човек, Жената-паяк, Люк Кейдж и любимият на всички нюйоркчани плетач на паяжини – Спайдър-мен. И както често се случва, подобно бедствие довежда до естественото сформиране на нов героичен екип. Но каква тайна всъщност се крие зад нападението над затвора? Какво търси Мат Мърдок (Дръзкия дявол) там? И кой още ще се присъедини към редиците на Новите Отмъстители?

Сценарият на събраните тук шест броя, които дават началото на поредицата, е дело на Браян Майкъл Бендис – добре познат вече на читателите с истории като гореспоменатата „Отмъстителите: Разединени“, както и „Тайна война“ и „Върховния Спайдър-мен: Сила и отговорност“. Тук, той съвсем естествено се позовава на установени в предни негови сюжети елементи, като например взаимоотношенията между героите, поради което на „новите“ Отмъстители може да се гледа като на съвсем естествено продължение на „старите“. Съответно, много се радвам, че вече сме станали свидетели на част от предходните събития в колекцията, а нямаме отново подредба на томовете с разбъркана хронология. Като стана въпрос за ред на издаване, хубаво е да споменем, че „Новите Отмъстители“ всъщност е една от поредиците, които навремето бива издавана у нас от „Глоб Трейд“ (до брой 20), така че, да, тази история вероятно е позната на някои от по-възрастните читатели. Преводът в този том обаче е изцяло нов, но видимо съобразен донякъде и като цяло – подобрен от вече съществуващия.

Дейвид Финч също е познато име, отново от „Отмъстителите: Разединени“, така че ако следите колекцията, знаете какво да очаквате и от неговите рисунки. Финч не прекалява нито със стилизацията, нито с реализма и достига едно добро средно ниво, което обаче, като цяло, не успява да направи кой знае какво впечатление. Това донякъде може би се дължи и на оцветяването от Франк Д’Армата. Лично на мен, мрачните тонове в първите два броя ми дойдоха малко в повече. Към края пък червеното започна да става доминиращ цвят, което не е идеално, предвид, че редица от главните герои го включват като основна краска в костюмите си. Като цяло е малко разочароващо, че колекцията вече достига своята половина, а художниците, които сме видели дотук и осезаемо се отличават от останалите, се броят на пръсти.

В заключение, „Новите Отмъстители: Бягство“ е ОК том, но нищо повече. От една страна, да, хубаво е да видим какво следва след някои от вече прочетените истории. От друга, тези шест броя не проследяват много повече от сформирането на екипа и доста посредствен сюжет. За сметка на това обаче, задават още ред въпроси, които тепърва предстои да видим ще получат ли отговор в рамките на колекцията. Ако това не стане обаче, а любопитството ви гложди, все още можете да издирите оригиналните издания отпреди 13-14 години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s