Обичам издателство „Лист”! Няма как да не ги обичам след това разкошно родно издание на култовата картинна книга / комикс „В нощната кухня” на небезизвестния Морис Сендак. Да, вярно, вече видяхме у нас „При дивите неща” в чуден превод от Стефан Русинов. И се надявах от все сърце, че българските читатели ще я приемат добре и че ще я последват други. Но май и в най-смелите си мечти не си бях представял, че втората книга на Сендак в България ще е именно любимата ми „В нощната кухня”. И как няма да ми е любима? Та този красив, съновен наратив в картинки е едновременно 100% Сендак, с цялата му артистична чудатост и свободомислие, и поклон пред пионера на комиксите и анимацията, негово величество Уинзор МакКей, бащата на Малкия Немо. „В нощната кухня” е прелестна книга, която ценителите няма да пропуснат.

„В нощната кухня” заедно с още неиздадената книга „Там навън” е  част от своеобразната трилогия, в която Сендак прави „вариации на една и съща тема: как децата овладяват различни чувства – гняв, скука, страх, тревога, ревност – и съумяват да се справят с реалността на животите си.” Приключенията на Мики виждат бял свят през 1970 г. в САЩ и веднага предизвикват полемика. Политкоректните критици отвъд Атлантика недоволстват, че в един момент Мики се изхлузва от пижамата си и остава гол, а на всичкото отгоре на някои от рисунките се виждат и гениталиите му.

Не очаквах появата на „Нощната кухня” чисто и просто защото не познавам много хора в България, които да знаят кой е Уинзор МакКей. Ако някой изобщо се сети за Малкия Немо, то обикновено се сеща за анимационната адаптация „Little Nemo: Adventures in Slumberland” от 1989, която сама по себе си е култова, работа на изключителни таланти измежду които прочутия Жан Жиро „Мьобиус”. Филмът беше сред популярните детски филми в кварталните видеотеки навремето. Виж, оригиналните комикси, излизали между 1905 и 1927… За тях си говорим само шепа „просветени” почитатели на деветото изкуство – колекционери, дейни из комикс групите. Лично на мен МакКей ми е изключителна слабост. Не просто заради изключителния начин, по който едновременно провокира и улавя детското въображение на страниците на своите комикси. Обичам го, защото е извисил комикса от преходни карикатури и неангажиращи смешки от задната страница на вестниците до пълноправна форма на изкуство. Илюстрациите му са живи. Анимационните му филми са изпреварили времето си с много десетилетия. Човекът е бил роден разказвач и страхотен художник. Титан, който продължава да вдъхновява и днес, а част от вдъхновените на свой ред се превръщат в титани.

Един такъв вдъхновен титан е Морис Сендак. Погледнете само „В нощната кухня”. Рамката на историята е идентична. Вместо Немо, този път Мики започва своето приключение в леглото, а накрая отново го заварваме под завивките. Разбуден от шум, Мики се озовава в сюрреалистичната нощна кухня, в която млякото е основна съставка, а готвачите подозрително приличат на комика Оливър Харди. Тестени самолети и огромни бутилки, цял град от солници, пакети с брашно и кутии за брашно… Сънищата оживяват, а сцените преливат плавно от панел в панел. Рисунките, запазили сладката ретро атмосфера от „Малкия Немо”, са пълни с чудновати детайли. Но това, което при МакКей би се сместило в ъгъла на страницата, тук е разгърнато върху цяла такава. Сендак режисира своя сън страница по страница, давайки ни възможността да се насладим на всяка отделна рисунка отблизо.

Преводът, отново дело на Стефан Русинов, е запазил чара на оригиналния текст. Колкото до книжното тяло, там също няма място за дори лека критика. Твърда корица, подвързия, прекрасен печат, перфектен подбор на хартията… Изобщо, „Лист” са реализирали „В нощната кухня” по начин, който ще задоволи дори и най-изискания вкус.

Още за книгата: https://listbooks.bg/book/v-nosthnata-kuhnya/

Представяне в „Капитал”: https://www.capital.bg/light/neshta/2021/09/24/4256715_kniga_moris_sendak_-_v_noshtnata_kuhnia/

Пълно издание на Малкия Немо от Tachen: https://www.taschen.com/pages/en/catalogue/graphic_design/all/44849/facts.winsor_mccay_the_complete_little_nemo_19101927.htm

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s