Съвсем наскоро, “Artline Studios” стартираха похвална нова инициатива за българския пазар – тяхната „Ултимативна комикс колекция“ – серия, разпространяваща се в мрежата за периодичен печат, която ще представи на българските читатели разнообразни заглавия от някои от най-големите световни издателства. За разлика от Върховната колекция графични романи на “Marvel”, тези издания са с меки корици и нямат общо оформление, което да сформира eдна картинка от гръбчетата, но пък това дава възможност на читателите да подбират заглавия и според личните си предпочитания. Предвид цената и обявените дотук комикси обаче, смятаме, че едва ли ще са много любителите на деветото изкуство, които да решат да пропуснат нещо! Първи том, разпространяван на невероятно ниска промоционална цена, е „Хелбой: Семето на разрухата“ – дебютната история за култовия герой на Майк Миньола. Изданието съдържа всички 4 първоначални броя (с история, която съвсем спокойно може да се чете самостоятелно), няколко допълнителни кратки комикса (издадени първоначално като част от рекламни сборници), въведение от прочутия писател Робърт Блох (писано малко преди смъртта му през 1994 г.) и галерия с рисунки на Хелбой от различни художници.

Ако случайно за толкова време не сте попаднали на екранизациите от Гийермо дел Торо и Нийл Маршал, или пък не сте чели комиксите за Хелбой досега, ето накратко в какво се забърквате: към края на Втората световна война, нацистки учени, с помощта на Распутин (да, онзи Распутин), опитват да призоват адско изчадие, което да контролират и да използват за спечелването на войната. Нещо обаче се обърква и вместо очаквания звяр, на този свят пристига малко червено дяволче, което група учени и войници на страната на Съюзниците откриват. Това момче от Ада, или „Хелбой“, бива отгледано от професор Тревър Брум и става част от Бюрото за паранормални изследвания и защита – тайно звено, в което работят всякакви особени личности – от хора-амфибии до млади дами с пирокинезни способности. Заедно с необичайните си другари, Хелбой се изправя срещу всевъзможни свръхестествени заплахи, за да брани света, който го е приютил.

„Семето на разрухата“ е по сюжет на Миньола и сценарий на легендарния Джон Бърн, който през 80-те години на миналия век пише и рисува някои от най-добрите истории за Х-Мен от “Marvel” и Супермен от “DC”. На по-големичките български читатели е познат с „Човека-паяк: Първа глава“ и великолепния кросоувър „Батман и Капитан Америка“. С Хелбой, Бърн като че ли се лута малко повече и не е много сигурен как да подходи спрямо диалога и действието – служи си с повторения и малко тромава експозиция (от която далеч не всички комикси са се отърсили през 90-те), не е съвсем сигурен дали да наблегне на здрав екшън, мистицизъм или ужаси…но смело опипва почвата навсякъде, за да намери елементите, които ще дадат най-стабилна основа за героите на Миньола. В сравнително скромен обем от страници успява да разкрие произхода на основните персонажи, да загатне за мистериите на вселената, която обитават и същевременно да разкаже цялостна история. В кратките разкази пък, по сценарий на Миньола (който, след първите 4 броя, започва да пише и редовната поредица), по-силно проличава и хумористичната страна на Хелбой.

И като заговорихме за твореца, няма как да не споменем и рисунките му. Майк Миньола е художник с много силно изразен, специфичен стил, който приляга на много герои, по които е работил, но най-явно се асоциира именно с Хелбой. Ръбатите образи и плътните светлосенки са неизменна част от творчеството му и прилягат на тона на историята по почти учудващо перфектен начин.

Ако искате пък да добиете представа за това какво би направил друг с Хелбой, освен бележките и ранните скици на Миньола, изданието включва и галерия с интерпретации на дяволития бранител от други художници.

В заключение, със своето съдържание, оформление и превод, „Хелбой: Семето на разрухата“ дава страхотно начало на „Ултимативната комикс колекция“ –  поредният повод на българските любители на разказите в картинки да се радват – обещаното разнообразие от истории и редовното им издаване (нов брой е планиран за всеки две седмици) са крачка в правилната посока и искрено се надяваме, че начинанието на “Artline Studios” ще се увенчае с успех!

Още за изданието: https://get-a-comic.com/product/helboy-semeto-na-razruhata

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s