Ако ви е обхванала есенна летаргия и плажът ви липсва, то спокойно можете да извикате на помощ Агата и компания! „Агата. Мисия: Чист плаж” (изд. „Мармот“) е единадесетата и предпоследна книжка за симпатичната първокласничка. Заобиколена от любящо семейство, грижовни учители и верни приятели, за Агата няма нищо невъзможно. Тя е готова да се сражава дори със световен проблем като замърсяването. Боклуците из крайморските пясъци възмущават момиченцето и то е решено да действа!

Здравей, аз съм Агата! С Ники сме на море. Ще търсим вкаменелости, ще ядем сладолед и ще си лягаме когато поискаме! Обаче плановете ни се объркаха. На плажа вместо пясък и мидички имаше пластмасови бутилки, смачкани чаши и два ръждиви чадъра, а един гларус ядеше мокра кърпичка! Хората не виждат ли, че това е лошо?

За поредицата: С какви ли отношения, емоции и предизвикателства ще се сблъска и овладее Агата през първата си година в училище? Да попаднеш в нова и непозната среда е вълнуващо, и още как! А годината обещава да е емоционална и за нейните приятели, за мама, татко и баба, както и за любимия ѝ котарак Балтазар.

„Агата. Мисия: Чист плаж” е една от книгите от серията, които се харесаха най-много вкъщи, както на предучилищната възраст, така и на тези, които вече отдавна са оставили първи клас зад гърба си. Това лято и ние се намирахме в подобна ситуация. Неделен ден, пясъчен замък, сладолед, разходка с водно колело… Но ето, че из папурите и папратите открихме доста алуминий, стъкло и пластмаса. Както и риби с обърнати кореми. И ето, че от един час, разходката стана тричасова. Торбите, които бяхме предвидили за мокрите хавлии се превърнаха в торби за боклук. С помощта на няколко пръчки извадихме от водата наистина внушително количество всевъзможни отпадъци, най-вече кенчета и бутилки. И знаете ли какво? За децата удовлетворението от свършената работа се оказа далеч по-паметно от игрите на плажа или вкуса на сладоледа. Ето защо и приключението на Агата от поредния том на илюстрованата серия за начинаещи читатели ни прозвуча доста сходно. „Мисия: Чист плаж” си звучеше почти биографично!

Авторката Александра Георгиева е засегнала една от най-важните и актуални теми, по които трябва да говорим с децата си. Никога не е прекалено рано да засегнем въпросите за екологията, опазването на природата, рециклирането… А това увлекателно приключение с чаровните илюстрации на Маргарита Стаменова може да послужи като прекрасно начало на диалога!

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/misiya-chist-plaj/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s