Емил Минчев зарадва феновете на Бънк Ромеро с нов, четвърти том от поредицата за необичайния детектив. Тези три нови остросюжетни случая отново се движат умело по тънките жанрови граници и ще доставят удоволствие на почитателите на криминалното и свръхестественото. Отново имаме кратко, ударно и концептуално заглавие, което грабва още от корицата. Какво следва след „Нюх”, „Бяс” и „Стръв”? Време е за „Мъст” (изд. „Вижън Букс”)!

Зловеща комбинация от хорър, мистерия и фантастика. Многомилионният мегаполис Унтерщат ври и кипи, раздиран от протести, корупция и престъпност. Градът се превръща в арена на сблъсък между две враждуващи фракции – надарените мутанти, които се раждат единствено на планетата Хаксан, и върлите местни мутантофоби, решени на всичко да им се противопоставят. Гастролът на прочутия в цялата галактика „Цирк на Сенките“ налива допълнително масло в огъня, тъй като артистите мутанти не крият политическите си пристрастия. Когато един от цирковите артисти е отровен пред очите на частния детектив Бънк Ромеро, всички улики сочат към брата на жертвата, обаче той има желязно алиби. Бънк се съгласява да поеме случая, ала колкото по-близо стига до разплитането на загадката, толкова повече се убеждава, че под повърхността на града тлее нещо напълно неочаквано – коварен заговор, който може да има планетарни последици.

Не е абсолютно задължително да сте чели предишните томове на серията за Бънк, но определено помага и дори бих казал, че е препоръчително. Защо? Първо, защото ако сте запознати със света и героите, ако вече нееднократно сте крачили редом с персонажите из мрачните улички и подозрителните ъгълчета на Унтерщат, то „Мъст” ще ви дойде като своеобразно завръщане и сцената на действието ще ви кара да се чувствате като у дома си. Дори ще се сблъскате с някои стари познайници. Второ, защото в „Мъст” има продължение на предишни сюжетни линии, но дори няма да споменавам кои точно, защото обратите са чудни и не ми се ще дори да ги загатвам. Трето, защото „Мъст” почти със сигурност ще ви зариби достатъчно, за да проявите любопитство към предните приключения на Бънк Ромеро, тъй че защо направо не ги прочетете по ред на излизане? Да не говорим пък, че четвъртия том май е най-изпипания и изправящ на нокти от всички издадени до момента. Не, че на предните им има нещо или пък бледнеят пред новите приключения, но аз винаги обичам да си оставям най-хубавото за накрая.

Новите случаи на Бънк отново са хем самостоятелни, хем по свое му навързани. „Мъст” има много готин лайтмотив, който служи като своеобразна рамка на трите истории. Любопитната смес от футуризъм и битовизъм отново присъства и придава уникална атмосфера на наратива. Случаите са прекрасно структурирани, следват правилата на света, без да си противоречат или да ни мятат в сюжетни кратери и дупки. Изобщо, Емил Минчев пише next level pulp noir, който влиза на екс! И преди да сте попитали – ДА (о, да!) ще има и пети том.

Още за книгата: https://visionbooks-bg.com/book/must-razsledvania-na-bunk-romero-4/

Емил Минчев е роден на 26. Х. 1984 г. в София. Завършил е Първа английска гимназия и СУ „Св. Климент Охридски“. Превел е близо 50 книги от английски език, сред които творби на Оскар Уайлд, Джейн Остин, Брам Стокър, Гийермо дел Торо, Ф. Скот Фицджералд, Ръдиард Киплинг и др. Автор е на шест романа, два сборника с разкази, статии по проблеми на изкуството и един киносценарий. „Мъст“ е четвъртият му роман за детектива Бънк Ромеро след „Нюх“, „Бяс“ и „Стръв“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s