Според прословутия пейзажист Боб Рос, всеки, който вижда платното и може да държи четка е способен да бъде художник, стига да поиска и да прояви постоянство. Дори и да има фактор като вроден талант, то той е само върха на айсберга. Останалото? Воля, постоянство, време и работа, работа, работа. Ако упражняваш едно умение достатъчно дълго, то няма как да не го развиеш. И докато ръката може и да има мускулна памет, то какво да кажем за въображението и креативността? Дали и те са „мускул”, който може да бъде трениран? Така твърди Джон Клийз. А когато член на Монти Пайтън говори за креативността, всички слушат! Поправка. В случая би трябвало да кажем: „А когато член на Монти Пайтън пише за креативността, всички четат”. Какво четем ли? „Един кратък и весел пътеводител”, озаглавен „Как да бъдем креативни”. Написан от легендарния комик Джон Клийз, преведен от Кирил Грозев и илюстриран от Емил Марков, пътеводителят излиза български от „Locus Publishing” и ще усмихна всеки, който реши да го разлисти.

Легендарният комик, актьор и сценарист на Монти Пайтън, „Фолти Тауърс” и редица други блестящи сериали и шоупрограми споделя мислите си за креативността: умение, което се учи и подлежи на усъвършенстване.За повечето от нас креативността е мистичен и рядък дар, притежаван от малцина. Грешка. В този кратък, практичен и особено забавен пътеводител Джон Клийз показва и доказва, че креативността, творческото мислене и поведение са умения и вие също може да ги придобиете. От дългогодишния си опит на творец Клийз извлича и споделя прозренията си за творчеството и ни дава съвети как да разбудим собствените си творчески способности. От какво се нуждаете, за да постигнете точната умствена нагласа? Кога разбирате, че идеята ви си струва? Как да постъпите, когато умът ви блокира? Всички ние можем да сме по-креативни. Джон Клийз ни показва пътя.

“За креативността са писали много хора. Те със сигурност са изключително умни, но далеч не толкова креативни. Иска ми се да мисля, че сега пиша за това умение от кухнята.” – Джон Клийз

Та, значи, ако сте си въобразявали, че креативността е спусната с висше, че е някакъв специален вид гениалност, че когато са раздавали креативност вас явно са ви прескочили… Явно сте в грешка! Джон Клийз е готов не просто да защитава тази теза, той ще ви я докаже. При това ще го направи както умее – с обилно количество хумор.

Нещо повече – Клийз разширява контекста на креативността. Той не я разглежда просто под ъгъла на класическото схващане за творчество и изкуство. Авторът на наръчника ни учи да забелязваме креативността навсякъде около нас във всевъзможните й форми. Тя може да бъде част от „всяка сфера от живота – наука, бизнес, спорт.” А и все по-често се говори за… хммм… „креативно счетоводство”. С други думи, Джон Клийз се опитва да прокара идеята за креативността като подход, като философия, като алтернатива на известното, познатото, очакваното и клишираното.

И на всичкото отгоре този „кратък и весел пътеводител” е много повече от просто весел. Със своите 114 страници, „Как да бъдем креативни” е едно леко, забавно, но и същевременно отварящо очи четиво. Книгата е като карта към новата перспектива, като билет за разглеждане на проблемите от птичи поглед, като компас към нестандартната гледна точка. Разведряваща и вдъхновяваща!

Още за книгата: https://locus-publishing.com/product/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b8/

Откъс: https://vevesti.bg/254326/novoto-chudo-na-knizhnia-pazar-kak-da-badem-kreativni-ot-dzhon-kliyz-iznenada/

Джон Клийз е роден в Уестън сюпър Меър. Завършва Клифтън Колидж и Кеймбридж. Първия си голям успех постига като сценарист и участник в The Frost Report. Скоро след това става съорганизатор на легендарната комедийна трупа Монти Пайтън. През 70-те години на XX век заедно с първата си съпруга, Кони Буут, създават вече превърналия се в класика комедиен сериал „Фолти Тауърс”.  Джон Клийз е участвал и в много други филми, включително от поредиците за Хари Потър и Джеймс Бонд, както и в безброй ТВ предавания.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s