Издателство „Робертино“ ни запознава с „Малката немирна маймунка“ на Маг Такач. Точно като някои малки немирни деца, маймунката от тази симпатична илюстрована приказка също не си пада по това да си ляга навреме. А дали наистина има енергията да лудува цяла нощ? Дали една щура малка маймунка може да издържи до сутринта без почивка? Или пък истината е друга? Нека разберем!

Весела, възхитително илюстрирана история за немирна маймунка, която не иска да си легне да спи. Едно време в една стара, стара гора живеела малка маймунка. Тя тичала, скачала, катерела се по дърветата, гмуркала се в езерото и гонела пеперуди по цял ден. Щом паднела вечерта, тя започвала дълго да се прозява, но въпреки това казвала на другите животни, че не иска да легне да спи. Странно, нали?

Ясно – приспивна приказка с животни, предназначена за немирници. Но коя пък е Маг Такач, ще попитате вие? Истината е, че това е артистичен псевдоним на чешката художничка Magdalena Takáčová (ще я откриете на http://mag.takac.name/), която макар и млада вече е илюстрирала около дузина детски книги, някои от които дори е написала сама. Такъв е и случаят с „Малката немирна маймунка“.

Текстът е сведен до минимум, а шрифтът е достатъчно едър. Какви са ефектите от това? Първо, дори начинаещи читатели, които все още сричат, ще успеят да се справят със самостоятелен прочит на книгата. И второ, действието се развива бързо. Страниците се разлистват бързо, цветната приказка се разиграва пред очите ни почти без нужда от обяснение, и по този начин „Малката немирна маймунка“ може да бъде четена многократно дори в рамките на една-единствена вечер. Всъщност, доста деца като нищо биха я наизустили и биха могли да я разказват и сами „по картинка“.

Да, акцентът тук е поставен върху илюстрациите, а те са наистина грабващи. Цветовата гама постепенно губи своята яркост и става все по-успокояваща и приспивна. Флоралните елементи в изображенията внасят усещане за нежен уют. „Малката немирна маймунка“ и останалите обитатели на джунглата ще се харесат на децата от пръв поглед. Стилизацията и цветовата гама са много приятни, тъй че работата на Маг Такач определено заслужава да бъде издавана по този начин – в голям формат и с твърди корици.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/malkata-nemirna-maymunka

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s