Изяли сте цялата серия „Героите на Олимп“ заедно с новите им луксозни, твърди корици? Поздравления! Време е за десерта! Рик Риърдън знае, че епичният финал е донесъл удовлетворение на читателите, но това далеч не значи, че сме готови да се разделим с героите му. След цялото напрежение и пречистващия катарзис от „Кръвта на Олимп“, сега сме готови за нещо по-леко на изпроводяк, нали? Именно това е сборникът с разкази, игри и илюстрации „Дневниците на героя“ (изд. „Егмонт България“).

Какви опасности дебнат Люк и Талия по пътя им към лагера на нечистокръвните? Ще успеят ли Пърси и Анабет да възвърнат откраднатия кадуцей на Хермес от огнедишащ гигант, който не е настроен благосклонно към натрапници? Как точно трябва да подходят Лио, Пайпър и Джейсън, за да открият избягала маса, като междувременно се измъкнат на група пристрастени към партита менади (които може и да са донякъде побъркани) и предотвратят мащабна експлозия… в рамките на един час или дори по-малко? С типичното си чувство за хумор и много въображение Рик Риърдън поднася отговорите в „Дневниците на героя“ – универсално ръководство в света на всичко, свързано с Пърси Джаксън и неговите приятели от гръцкия и римския лагер. Книгата съдържа четири непубликувани до момента разказа с героите от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и „Героите на Олимп“. Оригинални илюстрации, интервюта и портрети на герои, карти и загадки допринасят за доброто настроение, което доставя тази изпълнена с екшън и най-разнообразни приключения колекция. Доказателството? В осмата си седмица в класацията за най-продавани детски книги на „Ню Йорк Таймс“ тя заема трето място на престижната листа.

Ако вече сте чели „Досиетата на героя” или „Поверително от Лагера на нечистокръвните”, то вече имате добра представа какво можете да очаквате от съпътстващите книги на Чичо Рик. Някои фенове ги оприличават на поздравителни картички, изпратени от неговата пищна и все по-мащабна книжна вселена, из която вилнеят митологични богове и герои, а техните млади наследници биват подлагани на жестоки изпитания, откривайки себе си. Други пък казват, че тези книги са като бонус материалите към любим филм – пълни с любопитни материали „зад кадър“ и разкошни „орязани сцени“, които не са могли да намерят място в основното действие без да забавят темпото му, но сами по себе си са страхотни малки добавки. „Дневниците на героя“ не прави изключение от правилото.

При все, че всички включени текстове са страхотни, мой фаворит ми май се оказа историята за Лио Валдес, чиято съдба просто ми влезе под кожата с последния том на сагата. Беше мило и трогателно да прочета нещо с Лио в един по-ранен и все още по-невинен период от развитието на персонажа… Но без спойлери!

Макар и леко встрани от основната сага „Героите на Олимп“, това наглед скромно книжле крие текстове, които феновете не биха искали да пропуснат за нищо на света. Сладко завръщане в интересния фантастичен свят, отговори на въпроси, които са били оставени отворени в основните книги, допълнителни факти за любимите ви герои и преди всичко – още от свежарския хумор, превърнал се в запазена марка на автора.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/geroite-na-olimp-259/dnevnitsite-na-geroja-p1717

Млади полубогове, вашата съдба ви очаква!

Подгответе се за нови приключения, битки с чудовища и срещи с темпераментни гръцки и римски богове из цялото земно кълбо.

Старшият писател на лагера на нечистокръвните Рик Риърдън ви дава възможност да се присъединете към Пърси Джаксън и неговите приятели в мисията им, която ще ги  изправи срещу зловещи врагове и много изпитания. Проследете техните приключения в тази поверителна колекция от неразказвани досега истории. Това, което ще научите, може да спаси живота ви!
 

СЪДЪРЖАНИЕ

Дневникът на Люк Кастелан
Историята, разказана от гледната точка на Люк, проследява приключенията му с Талия и Анабет от дните, преди да пристигне в лагера на нечистокръвните. Може би тя ще ви помогне да разберете защо обещаващият млад герой по-късно избира тъмната страна.

Пърси Джаксън и жезълът на Хермес
Този разказ е добър пример за това как денят на един герой може да бъде провален във всеки един момент от поредната олимпийска криза. В случая пикникът на Пърси и Анабет е прекъснат от Хермес, който има спешна нужда от тяхната помощ.

Лио Валдес и търсенето на Бъфорд
Действието се развива в бункер номер девет на лагера на нечистокръвните. Лио се опитва да конструира съвършения летящ кораб „Арго ІІ”, но нещо се обърква по ужасяващ начин. Дори с помощта на Пайпър и Джейсън оцеляването на целия лагер е под въпрос.

Синът на магията
Кой и как контролира мъглата? Защо чудовищата могат да долавят присъствието на героите? Какво се е случило с полубоговете, воювали на страната на Кронос по време на инвазията в Манхатън? Всички тези въпроси получават своя отговор в разказа „Синът на магията”.

В „Дневниците на героя” ви очакват още интервю със змиите на Хермес, Джордж и Марта, а също и портрети на важни герои, които може да срещнете по време на подвизите си. Като изображението на Талия Грейс, например (тя не обича да я рисуват, но този път успяхме да я убедим да позира).

Рик Риърдън е познат като един от най-обичаните писатели на детско фентъзи в света с книгите си от поредиците „Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „Хрониките на Кейн” и „Героите на Олимп”. Добре изветен факт е, че той започва да пише романите за Пърси като средство, с което да привлече сина си Хейли за каузата на четеното. По всичко личи, че целта е изпълнена. Последният разказ в „Дневниците на героя” – „Синът на магията”, е написан именно от Хейли. В него младият Риърдън хвърля светлина върху събитията, които се случват хронологично след тези в „Последният олимпиец”, а баща му сам признава, че не би се справил по-добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s