От години насам Таласъмчето и Добросъците на Никола Райков са сред любимите персонажи на вероятно вече хиляди български деца. Интерактивните приказки биват четени и препрочитани, техните настолни продължения се играят до скъсване и носят безбройни часове семейно забавление… Но времето минава, читателите растат, а родителите пък се питат дали няма да се появи нещо, което е замислено специално за тях. Е, ето че след цяла поредица приказки-игри и настолни забавления, Никола Райков се завръща с ново предложение. „Сказание” е луксозен комплект в кутия, съдържащ настолна игра, обединяваща използването на карти и зарчета, плюс илюстрована книга, чието четене не е задължително, но пък прави играта толкова по-забавна. А най-хубавото? Играта „Сказание” е вдъхновена от славянската митология! Готови ли сте да поемете контрола над създанията от родния фолклор? Време е силите на доброто и злото да се срещнат в решителен слбъсък!

„Сказание“ е бърза и динамична игра за 2, 3 или 4 играча. Тя е лесна за разучаване и обяснение. Луксозната настолна игра ще ви пренесе по нашите земи в отдавна отминали векове и ще ви потопи в един магически свят на богове, митични създания, наричания и предмети на силата.

Подходяща възраст: 10+

Брой играчи: 2 – 4

Времетраене: около 15 – 20 мин.

Таласъмските настолни игри се превърнаха в хит у дома, чиято популярност може да се сравни само с тази на играта за Добросъците, Dobble и класики като „Дама” и „Не се сърди човече”. И понеже живеем в чужбина, трябва да кажа, че заради лесните за наизустяване правила и простичките указания по картите, децата нямат проблем да играят дори със свои връстници, които не разбират български. Очаквах, че и аз ще успея да тествам „Сказание” с чуждестранни приятели, но… Оказа се, че се бях излъгал. Чисто и просто при абсолютно всеки тур на играта играчите комбинират точките на зара със силата на своите карти, но ако не могат сами да прочетат ефектите на различните магии и трябва аз да надзъртам в запаса им от бойни карти… играта се обезсмисля. Наложи ми се да чакам дълго, за да имам възможността да си поиграя в българска компания, но чакането си струваше.

Казвал съм нееднократно, че никога не съм си падал по игри с карти. Така и никога не пипнах нито Pokemon, нито Yu-Gi-Oh!, да не говорим пък за Magic: The Gathering и други подобни. Правилата и множеството показатели просото не са за мен, мързи ме да ги наизустявам, да не говорим пък за самото събирачество на скъпи тестета. Макар, че съм заклет Star Wars фен, дори игрите с карти по „Междузвездни войни” не са ме накарали да се запаля и един-два starter deck-а си останаха кажи-речи чисто нови, разпечатани, колкото да разгледам картинките по самите карти. Защо казвам всичко това? Защото успях да играя „Сказание”, при това с удоволствие и без никакво усилие.

Толкова е проста, елементарна и бърза. Та, ако и вие сте като мен, да знаете – има карти, но стратегията на използването им е като за абсолютни лаици и няма да предизвика грам затруднение. Ако пък не сте от начинаещите и предпочитате сложнотии, може би трябва да потърсите другаде, но все пак – дайте шанс на „Сказание”, нищо чудно пък това да се окаже път за привличане на повече приятели към по-сложни игри с карти.

Как протича играта? Като за начало, избирате една от четирите сили, олицетворяващи сезоните. Техните възможности, мощ и слабости са като цяло доста добре балансирани, тъй че няма голямо значение чия роля ще поемете. Получавате карти със създания и карти с магии. Хвърляте зар, към него прибавяте силата на избраната от вас карта, същото правят и останалите играчи. Сравнявате сбора от картата и зара и най-високият сбор печели тура, но… преди да завърши той, играчите имат възможност да използват някоя от своите магии. А те са описани в магическите карти и ефектите им са пределно ясни. При победа, местите жетоните си по „календара” и се стремите да сте първи. Това е!

Дизайнът и оформлението на играта като цяло са добри. Илюстративният материал варира като качество. Изображенията по картите на моменти радват доста, но някои от изображенията с 3D модели не са върха на сладоледа. Лично аз бих предпочел еднородна визия, дело на един-единствен художник или поне придържаща се към една техника и стил.

Надписите по картите биха могли да бъдат буквално всичко, без това да повлияе особено на механиката и правилата. Пренасянето на действието в родните митове и легенди обаче безспорно е страхотно хрумване, което в пъти засилва удоволствието от играта. Връзката със сезоните, месеците и техните древни наименования е нещо, което буди интерес и заслужава адмирации. Книгата към комплекта съдържа и детайли за всички създания, включени в колодата. Стига да искате, можете да опознаете в повече детайли разните му там блатници, караконджули, змейове, русалки, самодиви и други далеч по-необичайни и рядко споменавани персонажи. Чудесен начин да опознаете древните вярвания докато играете и се забавлявате!

Повече за играта „Сказание”: https://prikazka-igra.com/skazanie.html

1 thoughts on “„Сказание” – настолна игра от Никола Райков

Вашият коментар