Новото издателство „Лютиче” изгря с прекрасен детско-юношески роман, който гарантирано ще плени не само младите читатели, но и доста от по-възрастните (но млади по дух!) почитатели на фентъзи жанра. „Щипка пакости” е първи том от трилогията „Любов, захар и магия” на американската писателка Ана Мериано. Но вместо добре познатите митологични тропи, използвани така често от западното фентъзи, този път ни предстои среща с нещо далеч по-различно. Друга култура, други магии, други аромати… Очакват ни куп приключения с вещици от мексиканско потекло и рецепти за латино лакомства!

Бих грабнал „Щипка пакости” дори и на сляпо. Няма значение, че не съм чувал преди името на писателката, която стои зад поредицата. Самото заглавие, обещаващо свежо, палаво и леко детско фентъзи ми е напълно достатъчно. В комплект с чудната корица на мексиканската художничка Mirelle Ortega книгата вече не ти позволява да й устоиш. Но както съм казвал и преди, случва се понякога дори и изпипаните корици и обещаващите заглавия да те подмамят към по-посредствено или скучновато четиво. Аз обаче бях абсолютно сигурен, че случаят с „Шепа пакости” няма да е такъв. И то не заради някакво книжно шесто чувство или пък силно развита библиотечна интуиция. Не. Нямах никакви резерви и посрещнах първата част на „Любов, захар и канела” с огромни очаквания заради избора и превода на Преслава Колева – една дама, която също като мен живее, сънува и диша книги. Знаех, че ако библиофил като нея застава зад издаването и превода на детска книга, то тази книга ще е нещо специално и най-вероятно – точно по мой вкус. Е, не съм се излъгал!

Семейството на единайсетгодишната Лио притежава най-обичаната пекарна в Роуз Хил, Тексас. „Любов и захар“ предлага вкусни изкушения за всякакви случаи. А никой повод не е по-важен от годишния фестивал. Лио се надява тази година да ѝ позволят да участва в подготовката за големия празник. Все пак всичките ѝ сестри вече помагат. Но когато майка ѝ отново ѝ отказва с довода, че е твърде малка, тя решава да разбере истинската причина. Затова се промъква тайно в пекарната, където открива, че майка ѝ, леля ѝ и четирите ѝ по-големи сестри притежават магически способности. Те са brujas – вещици от мексиканско потекло, които влагат по малко сладка магия във всичко, което приготвят. Сега, когато Лио знае, че и тя притежава магически способности, е повече от решена да се присъедини към семейния бизнес. Дори и все още да не може да го разкрие на майка си и сестрите си. И когато най-добрата ѝ приятелка Керълайн има проблем, който трябва да бъде разрешен, Лио получава идеалната възможност да изпита способностите си. Нужно е само едно малко заклинание. Какво толкова може да се обърка?

Ако трябва да опиша книгата с едно изречение, така че да добиете възможно най-добра представа, то бих казал следното: Представете си „Дракончето с шоколадово сърце” плюс „Тайната на Коко” в едно и ще добиете представа за атмосферата на „Щипка пакости” и усещането, което този роман ще остави у вас. Ана Мериано пише прекрасно, позволявайки на читатели от всички възрасти да следят динамичното действие с интерес. Равни дози драма, хумор, магия и приключения са прекрасна рецепта за приятно прекарано време, но сърцето и емоцията, вложени в романа го правят още по-ангажиращ и запомнящ се. А като казах рецепти… Четейки „Щипка пакости“ нееднократно ще ви се прииска да се развихрите из кухнята!

До колкото ми е известно в рода ни няма нито сладкари, нито мексиканци, още по-малко пък вещици. Защо тогава изведнъж героите ми станаха като семейство и заживях с тях в сърцето си за повече от 300 страници? Може би защото персонажите, написани от Ана Мериано са тъй топли, сърдечни и истински. Или пък може би защото най-голямата ми дъщеря е почти на възрастта на Лио и въпреки, че няма по-големи братя и сестри, на които да й се иска да подражава, ясно виждам доста от чертите й в образа на героинята. Всъщност, много ми се искаше да прочетем книгата заедно, но просто не можех да чакам до вечерното ни време за четене, нито пък да спирам да чета, когато тя заспи. И така, книгата бе не просто изядена, а направо схрускана! Нищо чудно по някое време да я започнем заедно отначало. Стига тя да не си я прочете и сама още преди това да се случи. Аз пък вече наистина нямам търпение за втората част. Чакам я час по-скоро!

Издателство „Лютиче” във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5-101543428782978/

Откъс от романа: https://otkasi.com/2021/08/23/shtipka-pakosti-lyubov-zahar-magiya-ana-meriano/2774/

Други ревюта за „Щипка пакости”:

https://readingdangerous.blogspot.com/2021/08/blog-post_28.html?fbclid=IwAR0banD7MZDp4lbHASiiJ_4QzmDu1-vMnnD2tIilRTOvwP9G0KPPTvjV0to

https://mamaninja.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E%D1%82%D0%B0/item/4465-lyubov,-zahar-i-magiya

3 thoughts on “„Любов, захар и магия: Щипка пакости” от Ана Мериано

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s