Все по-богата, екзотична и пищна е приказната колекция на издателство „Изток-Запад”. Не само на изток и не само на запад обаче ни отвеждат тези пълни с омая томове, майсторски илюстрирани от художника Борис Стоилов. След скандинавските и руските, японските, корейските и индийските приказки, време е да се понесем на юг. Книжните криле на новия сборник ни понасят към Африка! Грижливо подбрани и сладкодумно преразказани от Огняна Иванова, тези петдесет „Африкански приказки” са истинско удоволствие за малки и големи читатели.

Африка, заобиколена от Средиземно море, Червено море, Индийския океан и Атлантическия океан, заема двадесет процента от земната суша и е десет пъти по-голяма от Европа по площ. В този континент има стотици народности, племена и кланове със свои неповторими предания и вярвания. Книгата предлага техни приказки за сътворението на света, за магии и заклинания, измами, хитрости, доброта и геройства.

Африканският фолклор рядко попада във фокуса на българските деца, но ето, че имаме шанс да променим това. По традиция, родителите четат преди лягане български народни приказки или пък добре познати класики от Братя Грим, Шарл Перо, Андерсен и други. Благодарение на колекцията на „Изток-Запад” обаче и деца, и родители имат възможността да разширят приказния си кръгозор и да се потопят в сюжетното богатство на различни култури. Огняна Иванова се е потрудила доста да издири и подбере интригуващи, мъдри, остроумни и вълшебни истории, достигнали до нас през вековете.

Истории от Занзибар и Нигерия, легенди на народите Банту, митове от близо и далеч са подредени в три раздела – „Сътворението на света”, „В страната на духовете” и „На земята”. Герои са ловци и магьосници, обикновени селяни и знатни особи, говорещи животни и свръхестествени създания, дори и самите природни сили. Представите на древните хора за реда на небето и земята са удивителни и пълни с вълшебство. Ценностите и самобитната им мъдрост будят възхищение и днес.

Възхищение будят и спиращите дъха илюстрации на Борис Стоилов. Тяхната смайваща детайлност и елегантна стилизация ще накарат читателите за дълго да спират погледа си върху всяка от илюстрованите страници на „Африкански приказки”.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/afrikanski-prikazki

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/afrika-prikazki.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s