Говорейки за началото на учебната година най-често си представяме усмихнати първолаци с нови раници, стиснали букети за класните си ръководители. Съвсем забравяме, че горе-долу по същото време по-малките деца тръгват на детска градина, което си е не просто крачка към самостоятелност и социализиране с връстници, но и изключително голяма промяна в ежедневието на мъниците и понякога дори своеобразен културен шок. Как да го превъзмогнем по-леко? Какво може да ни помогне в адаптацията? Примерът на по-големите братя и сестри, или пък… тематична история под формата на илюстрована детска книга! В случая с „(Не) Искам да ходя на градина“ (изд. „Клевър бук“) имаме и от едното, и от другото. Забавният илюстрован сюжет, създаден от писателката Мая Атанасова и художничката Антоанета Четрафилова (познати ни с „Рей и промяната“) ни среща с тригодишния Алекс, който проявява повече от неохота спрямо детската градина. А дали кака му Криси ще успее да промени мнението му по въпроса?

Алекс е вече голям – на три години. А големите деца, казва мама, ходят на детска градина. Първият ден минава успешно, но Алекс категорично отказва да ходи повече – там има твърде много неща, които са му непознати и го притесняват. Един разговор с по-голямата му сестра Криси му помага и го окуражава да даде още един шанс на тази голяма промяна. Съдържа увлекателна и поучителна история, написана с кратки изречения и подходящ едър шрифт и забавни задачи, които помагат за упражняването на моториката, логиката и концентрацията!

Изд. „Клевър бук“ има богат опит с образователните издания и различните тематични помагала, но обръщаме специално внимание точно на тази книга, защото не става въпрос за адаптирано преводно издание, а за роден принос. Част от поредицата „Истории с игри“, „(Не) Искам да ходя на градина“ е насочена към децата между 4 и 7 години и цели да помогне на тях и родителите им в привикването с новия режим и всички останали промени, свързани с детската градина.

Всъщност, дори и да нямате подобни премеждия, прочитът пак е много приятен заради героите, в които се припознаваме и симпатичните илюстрации. Обърнете внимание също на синонимни моменти като „Баба го увещаваше. Мама му се молеше.“, които неусетно разширяват речниковия запас на читателите/слушателите.

Създателите на книжката са уловили доста точно етапите, през които доста деца преминават – от вълнението при избора на раници, пантофки и др. вещи за детската градина, до резкия отказ, упоритостта, притеснението… И точно както обикновено става в живота, и при Алекс думите на възрастните наоколо нямат особена тежест и не стигат за да убедят малчугана, но затова пък примерът на леко по-големите деца се оказва решаващ.

Още за книгата: https://cleverbook.net/ne-iskam-da-hodja-na-gradina

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s