Когато видях, че 27-ми том на „Върховната колекция графични романи на Marvel” ще е посветен на Вижън от Отмъстителите, честно казано, не бих могъл да кажа, че съм го очаквал с нетърпение. Вижън е един от онези герои, които винаги са ми били безразлични (още от първия ми сблъсък с него в класическите игри “Captain America & The Avengers” на Data East), а и това, което знаех за творческия екип зад комикса граничеше с нулата. Но дали заради ниските ми очаквания, или просто защото комиксът действително е добър, останах много приятно изненадан от „Вижън: Нещо близо до човек“.

Този том съдържа първите 6 от общо 12-те броя на поредицата „Вижън“ от 2016-та година (и преди да сте попитали, спокойно, останалите 6 са ни обещани в предстоящия том 32 на колекцията) и е сравнително самостоятелен сюжет, който обаче не игнорира дългогодишната история на героя. Ако и вие, като мен, не сте били особено запознати с нея обаче, няма място за тревога – както обикновено, имаме кратко резюме на ключовите събития на уводните страници, а пък ако си падате по филмовите приключения на героите на “Marvel” знаете, че Вижън е част от кино вселената им вече близо 10 години, а с Алената вещица наскоро се сдобиха и със свой сериал (който явно черпи поне известна доза вдъхновение от комикса, за който ще си говорим днес).

Основната сюжетна линия тук се върти около желанието на Вижън – изкуствено сътворен синтезоид, превърнал се в супергерой – да създаде семейство и да започне да живее нормален живот. Нали знаете – идиличната „американска мечта“ за къщичка с градина в предградията, уютен семеен живот с деца и палав домашен любимец, мили съседи и донякъде скучна чиновническа работа. За целта, Вижън си създава съпруга – Вирджиния, и две деца – близнаците Вин и Вив и заедно с тях, започва да отмята всяка точка от горния списък. Твърде скоро обаче цялото семейство разбира, че премеждията, тайните и дори мъката често се оказват неизменна част от житейския път на всеки човек, било то и изкуствен.

Том Кинг използва различни методи на повествование в своята история – коментарите и разсъжденията на страничен наблюдател, влязъл в ролята на разказвач, разговорите между членовете на семейство Вижън и техните вътрешни монолози… дори препратки към Шекспир. Самият Вижън, като „активиран най-отдавна“ си служи с вече богатите му разбирания за човешките възприятия и се опитва да ги придаде на своите близки. Вирджиния, от своя страна, макар по-несигурна в действията си, вече има значително развит майчин инстинкт. А Вин и Вив опознават света по два много различни начина – чрез наученото от баща им и чрез наученото в училище – било то в часовете или от някой учебник, или чисто и просто чрез взаимоотношенията им с „нормалните“ деца.

Макар главните герои в историята му да не са хора, в типичния смисъл на думата, Кинг разглежда най-вече чисто човешки пориви, желания, копнежи и разбирания, както и теми като расизма, засегнати и в други супергеройски комикси като „Х-Мен“ например. Но там е работата, не бих определил „Вижън“ като супергеройски комикс. Това е комикс, който задава на героите и читателите си един едничък въпрос: „Какво всъщност значи да си човек?“. И както обикновено, това е много приятно разнообразие от постоянните мелета с някой костюмиран маниак.

За рисунките на Габриел Ернандез Уалта, честно казано, не знам съвсем какво да кажа. Не са лоши, подхождат на стила на комикса, предават доста ясно обстановката на читателя, а в комбинация с оцветяването на Джорди Белеър, удачно улавят и емоцията, нагнетяваща се във всяка една ситуация. Същевременно обаче, някак не оставиха никакво особено впечатление у мен.

Прочетох „Вижън: Нещо близо до човек“ на един дъх и въпреки някои от по-графичните моменти, които не ми бяха съвсем по вкуса, мисля, че много бързо се превърна в едно от любимите ми попълнения във „Върховната колекция графични романи на Marvel” досега. В началото казах, че не съм очаквал комикса с особено нетърпение, но ви гарантирам, че нямам търпение да излезе втората част – „Вижън: Нещо повече от звяр“. А самият факт, че това е поредната поредица, от която ще получим всички броеве, гарантира препоръката!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s