Тери Диъри е автор, чието име може и да не разпознаете моментално, но за сметка на това пък книгите му са със световна слава и се радват на голяма популярност и у нас, при това вече повече от две десетилетия. Неговата поредица „Страховитото в историята” продължава да радва читатели от няколко поколения със своите често гнусни и кървави, но винаги забавни и правдоподобни факти от всевъзможни епохи и периоди на човешката цивилизация. Нещо повече, книгите на Диъри са адаптирани многократно като ТВ сериали, филми и дори мюзикъли и театрални постановки. А сега от изд. „Сиела” са решили да представят на българските читатели още една поредица на британския писател – „Рицарски истории”. Първото заглавие от серията е „Рицарят от съчки и слама” и то ни пренася в Испания през ХІ век…

Испания, 1099 г. Всички смятат Кристина за страхливка и по-лошото е, че тя вярва, че са прави. Работата ѝ в двореца я среща с най-храбрите рицари на кралството и дори с великия Ел Сид. Кристина се надява да може да попие частица от тяхната смелост, защото враговете на испанците – берберите, стават все по-дръзки. Армията им съвсем скоро ще бъде пред градските стени и единственият, който може да ги спре е Ел Сид. А човекът, който трябва да го заведе до бойното поле, е не друг, а Кристина… Книгите на Тери Диъри са вълнуващи, забавни и базирани на реални исторически събития!

Берберите точат зъбите си за богатствата на Валенсия. Кой може да им се опълчи? Легендарният Ел Сид! А дали рамо до рамо с него може да застане и едно обикновено момиче? Кристина прислужва в двореца и в най-добрия случай успява да остане незабележима. В по-лошите дни обаче си навлича подигравки и на нея гледат като на най-голямата страхливка, лишена дори от капчица смелост. Но понякога такива обикновени момичета са готови да изненадат всички… дори и самите себе си.

Тери Диъри не е изневерил на себе си и е вплел и в тази своя книга множество ненатрапчиво поднесени факти за живота и историческата действителност от отминали времена. В компанията на младата Кристина читателите ще съпреживеят решаващи битки и вихрени приключения. Динамичният разказ е съпроводен и от илюстрациите на художничката Хелън Флук. Нейните рисунки ще накарат феновете на „Страховитото в историята” да се почувстват в свои води, но ще привлекат и нови читатели към творчеството на един от най-успешните и популярни британски детски писатели.

Поредицата „Рицарски истории” включва общо четири книги и вече нямаме търпение да прочетем и останалите три!

Още за книгата: https://ciela.com/ritsarski-istorii-ritsaryat-ot-sachki-i-slama.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s