Вече представихме с ревю първото заглавие от поредицата на изд. „Изток-Запад” „Моята първа книжка с капачета”. „Емоциите” ни хареса, че беше само въпрос на време да обърнем внимание и на останалите книги от тази цветна и симпатична серия на италианското дуо Паоло Манчини и Лука де Леоне. Стремяща се да гради добри навици и емоционална интелигентност у най-малките с помощта на серия от нагледни примери за правилни и грешни постъпки, поредицата ще бъде високо оценена от родителите. Но понеже никой не обича прекалено назидателните четива, за да стане всичко увлекателно и интересно тук са илюстрациите на Силвия Форзани, които са повече от симпатични, както и множеството интерактивни капачета, чрез които виждаме различните изходи от всяка една включена в книгите ситуация. Днес ще разберем на какво ще ни научат страниците на „Уча се”.

Тази поредица илюстрирани интерактивни книжки с уникални двустранни капачета учи децата, че винаги имат избор как да постъпят – позитивно или негативно, и нагледно им показва какви биха били последиците от техния избор. По този начин с помощта на увлекателен текст и прекрасни илюстрации поставя основите на тяхната емоционална интелигентност, добри маниери и полезни навици. Добрите навици като да бъдеш подреден, любезен, отговорен, да се храниш и забавляваш правилно, да се грижиш за личната си хигиена невинаги са лесни за овладяване. Понякога е трудно да събереш сили да си подредиш стаята. Но не забравяй: за да си наистина подреден, трябва да правиш това редовно, а не само от време на време. Винаги имаш избор как да постъпиш, но това води и до съответните последици. Ако усвоиш добри навици отрано, те ще те съпътстват цял живот. Никога не е било толкова лесно да овладееш нови полезни навици. И толкова вълшебно.

„Уча се” може и да звучи доста общо като заглавие, но затова пък съдържанието на книгата е наистина конкретно. Този път авторите на серията са се съсредоточили върху изграждането на градивни, позитивни навици у децата, които ще им помогнат да добият повече самостоятелност. Съветите тук са „Бъди подреден!”, „Бъди отговорен!”, „Храни се правилно!”, „Грижи се за личната си хигиена!”, „Забавлявай се правилно!” и „Бъди любезен”.

В „Бъди подреден” тюленчета се учат да поддържат стаята си чиста и да си оправят леглата. По-нататък панди се учат да не преминават през улицата без да се огледат и преди да е светнала зелената светлина, както и да изхвърлят отпадъците си на правилното място, без да замърсяват. Следват хипопотамчета, които ще научат що е то здравословна храна и вече няма да прекаляват със сладкишите.

Колкото до личната хигиена, там кенгурчета ще започнат да мият редовно ръцете и зъбите си. Но какво означава пък да се забавляваш правилно? Разбира се, да използваш хубавото време и да не се заседяваш прекалено пред екрана с дистанционно или джойстик в ръка. А на любезност ще се научим заедно с няколко симпатични октоподчета, които ще се постараят да бъдат послушни и да взимат под внимание забележките на възрастните без да се сърдят.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/moyata-purva-kniga-ucha-se

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s