Книжките с капачета на изд. „Изток-Запад” се оказаха голям хит вкъщи! След „Уча се” и „Емоциите”, няма съмнение, че и третото заглавие от серията „Моята първа книжка с капачета” ще се хареса на децата между 2 и 6 години и ще бъде оценено подобаващо от техните родители. Днес ще разгърнем страниците на „Вълшебните думички”, които съвсем не се ограничават единствено до „моля”, „благодаря” и „извинявай”. Сладурските животинчета на Паоло Манчини, Лука де Леоне и Силвия Форзани са отново тук, готови да съдействат в усвояването на добрите маниери и градивните навици.

Тази поредица илюстрирани интерактивни книжки с уникални двустранни капачета учи децата, че винаги имат избор как да постъпят – позитивно или негативно, и нагледно им показва какви биха били последиците от техния избор. По този начин с помощта на увлекателен текст и прекрасни илюстрации поставя основите на тяхната емоционална интелигентност, добри маниери и полезни навици. Добрите маниери изискват да използваш вълшебните думички: благодаря, моля, извинявай, здравей, обичам те, няма нищо… Опитай и ще се увериш, че те наистина вършат чудеса! Обидил ли си някого, макар и неволно? Ако ЖЕЛАЕШ да се помирите, вълшебната думичка за решението на проблема е ИЗВИНЯВАЙ. Винаги имаш избор как да постъпиш, но ситуациите, разиграни в тази книжка, ще те убедят, че „Блага дума железни врати отваря“. Никога не е било толкова лесно да се научиш да използваш вълшебните думички. И толкова забавно.

„Аз знам три думички чудесни и те на всички са известни.” Така гласеше текста на една популярна детска песничка, която учехме още от първите дни, прекарани в детската градина. Но както вече споменахме, авторите на „Вълшебните думички” са решили да добавят още към познатите „благодаря” (тук представена от щури малки маймунки), „моля” (отредена на семейство мечета) и „извинявай” (която ще се научим да повтаряме в компанията на пъстри папагали).

Какво се крие на останалите страници и под останалите капачета, ще попитате вие? Срамежливи таралежчета ще видят, че понякога простичкият поздрав „Здравей!” може да се окаже началото на красиво ново приятелство или пък да промени начина, по който те посрещат съучениците ти. Слончета си казват „Обичам те!” преди да заспях и преплитат нежно хоботчета, тъй както братчетата и сестричетата си подават ръце между леглата си. Пак слончетата не пропускат да кажат на дядо „Обичам те!” и „Липсваш ми!”, пък макар и по телефона.

И така, отваряйки и затваряйки множеството капачета неусетно децата са станали свидетели на това „какво става, ако подходиш погрешно“ и „какво става, ако подходиш правилно“. Кратките и онагледени истории плюс удоволствието да откриваш скритите под капачетата изходи от ситуациите са наистина ефективен метод, впечатляващ малчуганите и оставящ трайни спомени.

Но вече от опит знаем, че във всяка книжка представените тематични изрази, чувства и навици са шест. Тогава какво следва след вече изброените пет? На бас, че няма да отгатнете! Не, не е нито „Добър апетит!”, нито „Сладки сънища!”. За финал авторите са оставили помирението и прошката. С едно простичко и непретенциозно „Няма нищо!” можем да сложим край на всяка кавга, понякога още преди тя да е започнала. Любимият ти сладолед е свършил? Няма нищо! Някой те е настъпил неволно? Няма нищо!

Пропуснал си ревютата на предишните две книжки от серията? Няма нищо! Можеш да наваксаш тук: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/moyata-purva-kniga-vulshebnite-dumichki

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s