„Сме ли смели? и разни врели-некипели” е поредното попадение сред детските заглавия в каталога на изд. „Колибри”, въпреки че както твърди неговият автор Кирил Кадийски, макар и поднесени като за деца, част темите тук съвсем не е само за тях. Наред с куплетите, уловили красотата на света около нас сякаш през впечатлителни детски очи, има и такива, които закачливо ни подтикват да се замислим за смелостта, за приоритетите и избора на гледна точка. Илюстрациите на това луксозно сборно издание са поверени на известната художничка Албена Лимони, чийто смел, концептуален стил се е сдобил с по-ярка, пастелна гама, специално за малките читатели.

КОЙ КАКВО СИ МИСЛИ

Гледа, мисли Рунтавелка –

лешници ли са звездите?

Зайо все тъй упорит е –

слънцето е златна зелка.

Не! Опашка е… съдрана! –

казва и се скрива Лиса.

А звездите май пчели са,

щом не спи навън Мецана.

Кирил Кадийски умее да жонглира с думите, да им придава нови свойства и ново значение, играейки си с ударенията… Авторът улавя ритъма на езика и вмъква любопитни асоциации между редовете, а на читателя не му остава нищо друго освен да се усмихва и да чете нататък. Десетките кратки, но запомнящи се творби са събрани в над 100 богато илюстровани страници.

Изборът на художник за книгата не е очевиден, но за сметка на това е наистина удачен. За почитателите на грабващите корици на Албена Лимони сигурно ще е повече от любопитно да видят художничката като илюстратор на детска книга. Артистичния небуквален подход обаче се е оказал повече от подходящ за доста от стихотворенията тук. Прекрасно е, че детската поредица на изд. „Колибри” не само запознава днешните подрастващи с някои от родните и световни класики, но и се стреми всячески да поднася художествено разнообразие и да разширява визуалната култура на читателите.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/2028/kiril-kadijski-sme-li-smeli

ТВ интервю с Кирил Кадийски: https://www.bgonair.bg/a/208-izbori-2021/233118-kiril-kadiyski-tryabva-da-se-varshee-na-politicheskiya-harman-na-balgariyai-zhitoto-shte-izleze

Представяне на Албена Лимони в „Българска илюстрация”: https://www.bulgarian-illustration.com/predstavjame-albena-limoni/

Кирил Кадийски е роден през 1947 г. в Кюстендил. Завършва руска филология през 1971 г. Работи в литературната редакция на Радио София, а по-късно в издателство „Народна култура“. Издател – „Нов Златорог“ (от 1990). Поет и есеист, член на българския П.Е.Н.-клуб, член-кореспондент на френската академия „Маларме“, член-учредител на движението „CAP A L’EST“ на поетите-франкофони (Братислава, Словакия). Кирил Кадийски е автор на книгите: „Небесни концерти“ (1979), „Ездач на мраморни коне“ (1983), „Пясъчно време“ (1987), „Перо от феникс и други стихотворения“ (1991), „О кой“ (1994), „Поезия“ (1995), „Вечеря в Емаус“ (2000), „Смъртта на бялата лястовица и тринайсет нови сонета“ (2001), “Green” (2002), „Черепът на Йорик и други стихотворения“ (2004). Превежда от френски – Вийон, Молиер, Бодлер, Верлен, Маларме, Рембо, Аполинер, Сандрар, и руски – Тютчев, Бунин, Блок, Волошин, Пастернак. Автор е на единствената книга с палиндроми в българската литература „Още нещо“ и на поетическата антология „От Вийон до Виан“. Негови книги са издавани във Франция (9 поетични книги), Испания, Гърция, Сърбия, Румъния. Стиховете му са превеждани на английски, немски, италиански, полски, словашки, унгарски, руски, белоруски, украински, турски, македонски. Кирил Кадийски е носител на редица престижни награди, сред които са: „Иван Франко“ – Украйна, „Голямата европейска награда за поезия“ – Румъния, „Макс Жакоб“ – Франция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s