Една от знаковите творби на култовите руски фантасти Аркадий и Борис Стругацки се завръща в ново издание с корица от художника Дамян Дамянов и логото на „Сиела”. „Обитаемият остров” ни среща за първи път с космическия корабокрушенец Максим Камерер и бележи началото на трилогията, известна като „Цикълът на Камерер”. Романът излиза за първи път през далечната 1969 година, но мрачната извънземна дистопия, която описва си остава все така плашещо актуална.

Една от най-известните творби на Аркадий и Борис Стругацки ни изпраща заедно с Максим Камерер в утопичното бъдеще. Максим е изгубен – захвърлен на далечна планета след катастрофа, без никакъв начин да се свърже със своите. Знае, че е въпрос на време да го открият и просто трябва да потърпи. Той е чужд на този свят и не го разбира, но знае, че трябва да се противопостави на несправедливостите. Независимо от последствията. Но докато си играе на Робинзон, открива, че планетата е населена, а обществото, което е изградено от хората на нея, е плашещо близко до тоталитарните режими на XX век. Пропагандата, политическите арести, доносите и преследването на „дегенератите“ са ежедневие.

След злополучна катастрофа пилотът Максим Камерер се оказва на незнайна планета, откъснат от всичко, което познава. За щастие, околната среда е подобна на земната и Максим оцелява, но скоро се натъква на местните и бива въвлечен в конфликтите им. Защото правилното и грешното са универсални, дори и да си захвърлен някъде там, из безбрежния космос. Добре дошли на „Обитаемият остров”.

Повечето обитатели са стиснати в желязната хватка на тоталитарната власт, служеща си със зловещи кули, които под претекст, че осигуряват защита, всъщност държат населението в състояние на нещо като безволева хипноза. Малцината, които са способни да устоят на ефекта на кулите са обявени за „дегенерати” и биват жестоко преследвани. Пропаганда, политически убийства, трудови лагери, партизански движения… Братя Стругацки са майстори на далновидния социален коментар и повеждат читателите към една условна реалност, в която науката и разумът се опитват да пробият железните завеси и да се противопоставят на безчовечната върхушка, диктуваща статуквото.

И няма значение дали читателят ще реши да приеме четивото просто като научнофантастично забавление или пък ще направи паралели с историческата реалност на СССР и далеч по-скорошни събития от тревожното съвремие. „Обитаемият остров” е роман, който си заслужава да бъде прочетен.

Дано последват и следващите творби от цикъла – „Бръмбар в мравуняка“ и „Вълните усмиряват вятъра“.

Още за книгата: https://ciela.com/obitaemiyat-ostrov-strugatski.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s