Опознай света, за да го обикнеш. Така са казали хората и същото важи в пълна сила и за света на пчелите. А той е по-пъстър, чудноват и сложен, от колкото повечето от нас си представят. В това ще ви убеди дебютната детска книга на писателката Елена Стойчева. Изпълнена с медено сладките илюстрации на художничката Ангелина Ангелова, „Маги в Селището на пчелите” (изд. „Знаци”) кани децата на епично приключение в миниатюрни пропорции!

„Маги в селището на пчелите” е книга, насочена към детската аудитория. Индиректно тя е книга и за възрастни, които не са изгубили детското в себе си и откриват големите истини за природата чрез чистия свят на детето.

„Маги в селището на пчелите” разказва историята за момиченце, което помага на дядо си на пчелина. Детето толкова много иска да опознае магическия свят на малките полезни същества – пчеличките, че един ден се случва магия. Маги се смалява на ръст по-малка от пчела и влиза в един от кошерите. Там се запознава с пчелите Зизу и Зара и с пчелния живот, погледнат отвътре, а след това със светулката Мани. По това време пчелното население е в очакване новата царица Зоя да се завърне в кошера, след срещата си с търтеите. Междувременно пчелата Зара показва на Маги какъв е животът на пчелите и извън кошера и какво е да се лети със собствени крилца, развеждайки я из околностите. Срещат се със скалната роза, стършелите, горския пират Юри и Лъжника. По време на техните приключения, невинаги безопасни, Маги разбира какво е да имаш приятел в лицето на стоножката Пепа.

Елена Стойчева ни среща с Маги, енергично и сърцато малко момиче, което (като всички нас) все още има много какво да научи. Маги обаче е любопитна и отворена към новото, винаги готова да си опита силите в нещо ново. През ваканцията докато гостува на баба и дядо в провинцията, момиченцето се пробва дори и като пчелар, но… с приближаването на кошера с Маги се случва нещо странно и скоро героинята се оказва не по-голяма от динена семчица, в компанията на има-няма седем милиона пчели! Е, разбира се, няма да се сприятели лично с всички, но почти веднага ще се запознае със своя своеобразен екскурзовод из необятния им свят, който изобщо не се ограничава до изпълнения със съвършени шестоъгълни килийки кошер.

Книгата е разделена на глави и страниците й са близо 100, но едрият шрифт и красивите илюстрации ще помогнат дори на първолаците да се преборят с нея сами. Стилът на текста е приказен и поетичен, а диалогът често носи не просто знания, но и послания – както екологични, така и морални. Защото освен да ни разкаже цял куп удивителни факти за множеството различни видове пчели, за ролите в пчелната йерархия, за тяхната ключова роля в световната екосистема и т.н., книгата не пропуска да обърне внимание и на приятелството, трудолюбието, жертвоготовността… Историята за Маги и компания ни учи да съзираме красивото и удивителното навсякъде около себе си и ни кара да осъзнаем колко много дължим на тези малки крилати медоносни труженици, пчелите.

Още за книгата: https://znaci-bg.com/shop/magi-v-selishteto-na-pchelite/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101513313/elena-stoicheva-razkazva-za-priklucheniata-na-magi-v-selishteto-na-pchelite

Интервю с Елена Стойчева: https://www.espressonews.bg/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-_41615.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s