Томове 25 и 26 от Върховната колекция графични романи на Marvel представят за първи път на българските читатели едно истински култово заглавие  – „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ от 1984 г. 12-те броя (всички от които са поместени в тези два тома) представляват най-мащабният кросоувър на издателството (за да не кажа в цялата комиксова индустрия) за онова време и слага началото на супергеройската традиция за огромни катаклизми, които звездите на различни поредици трябва да предотвратят с общи усилия. И в основата на всичко това стои серия играчки…

Точно така, „Тайни войни“ (да не се бърка с том 14 – „Тайна война“, който черпи много скромна порция вдъхновение от тази история) се ражда след като компанията за играчки Mattel се решава да пусне серия екшън фигурки, базирани на героите на Marvel и иска издателството да създаде някаква история, с която да рекламира играчките. И така, Джим Шуутър, дългогодишен сценарист на комикси (навлязъл в индустрията още на 13 години) и тогавашен главен редактор на Marvel, се заема със задачата. И ако трябва да бъдем честни, абстрахираме ли се от факта, че събира толкова герои и злодеи (някои по-известни от други) на едно място (изкуствено създадената планета Боенсвят), поредицата не предлага кой знае какво по отношение история. Интригата зад това кой е Отвъдния и защо организира тези Тайни войни всъщност не е разгледана особено подробно. 12-те броя са посветени основно на много тупа-лупа и рядко отделят време за някакво значително развитие на героите. Все пак, има интересни моменти като например търканията между Х-Мен и Капитан Америка (относно това защо той не се застъпва видно за онеправдани мутанти), дилемата на Рийд Ричардс дали най-удачният начин да бъде спечелена битката не е чрез върховна саможертва или пък съмненията на Д-р Дуум дали с придобиването на божествена сила той действително би се отърсил от човешките си пориви и желания. В крайна сметка обаче, не те са на преден план, а почти безспирният екшън. Също така, типично за периода, в който е издадена първоначално, поредицата е доста многословна, и кажи-речи всеки брой прибягва до припомняне на изминалите събития (ненужно, когато историята е събрана накуп, но доста удобно за младите читатели отпреди близо 40 години, които може и да не са успели да спестят за всеки брой).

Да не забравяме също, че именно в „Тайни войни“, Спайдър-мен се сдобива със своя извънземен костюм-симбиот, който ще даде началото на любимият на много фенове Венъм (действието в том 5, „Раждането на Венъм“ започва непосредствено след финала на „Тайни войни“, така че можете да го включите в един маратонен прочит за още по-пълна картинка). Връзката със Спайдър-мен продължава и по-нататък, тъй като опростена (но като цяло, може би по-сполучлива) версия та „Тайни войни“ е ключова част от многообичаната анимационна поредица от 1994 г.

По отношение на рисунките, едва ли може да очаквате особени изненади. Боб Лейтън и Майк Зек работят с много типичен за периода вид – класическа стилизация, изчистени линии и мащабни, динамични екшън сцени, подобаващи на история с подобен мащаб. Бонус материалите хвърлят бегъл поглед към творческия процес по отношение на някои от кориците им.

В заключение „Супергероите на Марвел: Тайни войни“ не е най-задълбоченото четиво, но е едно от най-добрите попълнения в колекцията – истински култова поредица от период, в който супергеройските комикси въобще не са били популярни у нас, събираща някои от любимите на всички фенове пазители на доброто накуп. Иска ни се няколкото дребни правописни грешчици да ги нямаше (макар че на този етап те са нещо като запазена марка на колекцията), но въпреки това, горещо препоръчваме и двата тома на всички любители на класическите приключения!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s