Ако сте чели трилогията „Проклятието на Воронина”, вероятно вече сте фенове на Цветелина Владимирова. А ако сте фенове на Цветелина Владимирова, то няма как да не се вълнувате за дългоочакваната й нова книга, поставяща начало на нова поредица. Е, чакането приключи. И си заслужаваше всяка капка търпение. Връхлита „Червенохалата” (изд. „Orange Books”). Добре дошли във Ферисея!

Преди цяло хилядолетие Червената хала оставя стария свят в руини и завещава на кралствата във Ферисея страх, разединение и омраза. Единственият, който помни страховитата вещица с любов и нежност, наднича из селенията на мъртвите и проследява пътя на нейната наследница – младата Аварис Червенохала. Изгубила всякаква надежда да се върне у дома, тя е принудена да се крие от греховете и мрачните тайни в историята на рода си. След дванайсет години укритие в човешко село, далеч от земите на магията, миналото най-накрая я настига: вестоносец от магьосническо кралство я открива и настоява дълговете ѝ към краля му да бъдат изплатени. Онова, което Аварис ще открие при завръщането си във Ферисея обаче, не е свободата, която е търсила. Ще успее ли младата Червенохала да разпознае съюзниците си сред всички врагове и достатъчен ли ще бъде огънят в кръвта ѝ, за да спаси от покварата на Ферисея онова, за което копнее вещерското ѝ сърце?

„Червенохалата” е фентъзи със завиден размах, с прекрасно изграден, омаен и пълен с тайни свят, в който се потопих с голямо удоволствие. Но какво е един свят без характерите, които го населяват? А тук водещият характер е една вещерска наследница с огнена кръв…

Ролята на вещиците в съвременната литература отдавна не е отредена единствено на сбръчкани старици, въоръжени с метли и галещи черни котки край клокочещи казани. И въпреки всичко, Аварис Червенохала има с какво да ви изненада. Израснала сред обикновени, лишени от  магия хора, опърничава и със силен дух, постоянно притисната да се доказва пред свои и чужди, Аварис определено ще се понрави на YA феновете. Всъщност, „ще се понрави” е доста меко казано. Тя оглавява галерия от интригуващи персонажи, способни да ви накарат да се влюбите в тях. Както при всяко истински добро съвременно фентъзи, чудесата, магиите и вълшебните създания са до голяма степен фон, цвят и инструмент за поддържането на динамиката и действието, но сърцевината на сюжета са силните герои, оплетени в драматизъм и конфликти, чиято съдба следим с жив интерес. Кай, Леона, Оливър, Феликс, Теригон… Все ярки индивидуалности, които искам да опозная, сочни за развитие, с предистории и бъдещи приключения.

За разлика от много други автори, Цветелина Владимирова не гони бройки и срокове. Нейните романи не излизат по два на година, нито пък всяка година. Но за сметка на това пък, всеки следващ е по-добър от предишния. И ми се струва, че и този е голяма крачка напред. „Червенохалата” е роман, който не просто поддържа ниво, а има класа. Браво!

Още за книгата: https://www.orangecenter.bg/chervenohalata.html

Цветелина Владимирова е родена през 1989г. в град София. Средното си образование завършва в 33 ЕГ „Света София”, след което следва Икономика и маркетинг в Нов български университет. Работи в сферата на маркетинга. Още в детска възраст е привлечена от писането. „Вестители” е първият неин роман, издаван за широка аудитория. Книгите ѝ издава Orange Books като до момента от печат са излезли:

Проклятието на Воронина, книга 1: Вестители (2014)

Проклятието на Воронина, книга 2: Пазители (2017)

Проклятието на Воронина, книга 3: Благословени (2017)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s