Обичате ли да се удивлявате? Обичате ли животните? Обичате ли книги, преливащи от любопитни факти и красиви илюстрации? Ако отговорът на поне един от трите въпроса е „Да!“… Заповядайте с нас! Днес ще се запознаем с над четиридесет небивали представители на фауната от близо и далеч. Не, не отиваме в зоопарка. Нито пък в природонаучния музей. Четем една от най-интересните и пищно илюстрирани книги в каталога на детското издателство „Робертино“ – „Удивителни животни по света“ на Сабина Конечна и Яна Нова.

Добре дошли! Момчета и момичета, дами и господа, пригответе се! Ще чуете за създания, за които никога досега не сте чували, и ще се запознаете с невиждани същества, като например жаба с хубави мустаци, пеперуда, която прилича на птица, риба със собствена светлина, гущер с три очи. Позволете нашата книга да ви представи всички тези и много други чудновати животни, малки и големи, от целия свят. Седнете, настанете се удобно, разгърнете книгата, дръпнете завесата и нека представлението започне!

Находчивото художествено оформление на „Удивителни животни по света“ ще накара малките читатели да се почувстват сякаш са не пред страниците на книга, а на първия ред на пътуващ панаир с невероятна менажерия от чудновати и редки животински видове. Текстът също се придържа към тази идея – подканящ, ангажиращ, с директни обръщения към децата, стремящ се да предизвика любопитство и да представи по възможно най-гръмкия и сензационен начин всяко следващо животно от сбирката.

Първа глава ни среща с „Животни с ослепителни цветове“. Чували ли сте някога ча червей коледна елха? А за отровната жаба стрела? Е, ако не сте, скоро не само ще чуете за тях (и още много други!), но и ще ги видите в прекрасните стилизирани илюстрации на Зузана Дреадка Крута. Художничката дори е добавила шеговити татуировки на част от животните, така че те съвсем да напомнят на чудатата трупа на някой цирк.

Втора глава е посветена на „Животни, които помнят прастарите времена“ и тук срещаме някои прастари видове, които и до днес могат да бъдат срещнати в природата, предимно в морските дълбини. Сред тях са двойнодишащата риба, целикантът, мечоопашатият рак, акулата гоблин…

Нататък идва ред на майсторите на мимикрията или иначе казано – „Животни, които се маскират като други животни“. След тях са „Животни, които си набавят храна по специален начин“ и тук направо можете да си кажете „Ай-ай, колко интересно!“. (Знаехте ли за съществуването на животинчето ай-ай, което дълбае дървесната кора и си набавя насекоми с помощта на свръхиздължения си среден пръст?)

Една от най-чудноватите глави обаче е петата – „Животни, на които им израства нещо неочаквано“. Жаби с мустаци и рогати паяци? Истина е! И ако си мислите, че няма какво да бие тези куриози, само почакайте да се срещнете с „Животни, които имат лампа“ – калмари-вампири, кристални медузи и какво ли не още. А за финал са оставени „Животни, които се защитават по най-чудни начини“. Е, не очаквайте да видите тук костенурките нинджа, но със сигурност изненади не липсват и в последната глава.

С твърда корица и 64 гланцирани, плътни страници 24 на 24 см. „Удивителни животни по света“ може да се похвали с качествено книжно тяло, каквото е нужно на всяка любима книга, която ще бъде многократно препрочитана от децата вкъщи.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/udivitelni-jivotni-po-sveta-1

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s