„Невероятните истории на съкровищата на България” е една наистина невероятна книга. Невероятна, защото всяка една от историите, разказани от Надя Тодорова и Станка Желева звучат като увлекателни приказки, но са съвсем достоверни и истински. Невероятна и заради възхитителните илюстрации на Анелия Пашова („Деца пишат писма до Бога”, „Времето на Лори”) и Станка Желева. Но преди всичко невероятна, защото ще ви накара с удоволствие и лекота да научите удивителни факти и любопитни истории за цели двадесет древни съкровища, открити по нашите земи и да разберете, че културното наследство е по-ценно от злато.

Казват, че съкровищата са открити случайно. Някои хора обаче смятат, че самите съкровища избират от кого и кога да бъдат открити – показват се в точно определен момент на точно определен човек. Днес този човек си ти! Ето как са открити някои от най-великолепните златни и сребърни съкровища на България.

С лек, увлекателен език, с разказвачески усет и чудесни цветни илюстрации създателите на книгата „Невероятните истории на съкровищата на България” успяват да постигнат чудесен баланс между документалното и художественото. Те са превърнали урока по история в сборник с вълнуващи разкази, всеки един от които разширява познанията на читателите за нашите деди и скъпоценните артефакти, които са се запазили от древни времена. Трудно е да се определи дали е по-интересно да научим за ролите на различните предмети и изкусната и майсторска изработка, с която се характеризират те или пък за чудните случайности и любопитните обстоятелства около тяхното откриване.

Но нищо няма да ви даде по-добра представа за книгата от една от нейните истории:

„Невероятните истории на съкровищата на България” е адски интересна книга, която може да се чете както за удоволствие, така и като допълнение към учебния материал по история или изобразително изкуство. Тя заслужава място и в домашните, и в училищните библиотеки. А и всяка нова среща с творчеството на талантливата художничка Анелия Пашова е винаги повече от добре дошла!

Още за книгата: https://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=1105

Още от Анелия Пашова: http://www.apash.bg/

Фондация Easyart във Фейсбук: https://www.facebook.com/Easyart-Bulgaria-153399914770188

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/bg/a/neveroyatnite-istorii-na-sa-krovishtata-na-ba-lgariya

Ревю на „Детски книги”: https://detskiknigi.com/neveroyatnite-istorii-na-sa-krovishtata-na-ba-lgariya/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s