Заглавие като „Турбо“ (изд. „Труд“) може и да не издава кой знае какво за сюжетите в сборника с разкази на Николай Пенчев, но затова пък описва прекрасно темпото, с което те се четат. Добре познат на възрастните читатели със своята поредица „Старобългарски загадки“, Николай Пенчев вече спечели и детската аудитория със своята римувана поредица за страхливия вълк Гошо (под псевдонима Чичо Ники). Сега е ред на тийнейджърите! Ежедневни ситуации с неочаквани обрати, понякога с щипка загадъчност или плъзгащи се по границата на фантастичното, друг път пък задълбаващи в днешни или вечни проблеми… Историите са в състояние да заинтригуват и пленят не само юношеската аудитория. Зад зрелищната корица на комикс майстора Иван Коритарев откриваме впечатляващо количество от цели петдесет разказа, част от които съпроводени от черно-белите илюстрации на същия художник. Включете на скорост и смело напред!

Кутия, която сбъдва желания. Момче, което се измъква на косъм от побойници. Най-добра приятелка, която се оказва предателка. Как постъпваш, когато откриеш първата любов или загубен автоматичен нож? Животът на тийнейджърите е по-наситен с приключения и драматизъм от живота на всеки друг. Тази книжка с кратки истории се опитва да разкаже малка част от ежедневието на подрастващите, което често остава скрито дори от родителите им. Ако сте тийнейджър, може би ще познаете себе си в някой от героите. Ако не сте, ще си спомните отдавна отминали години.

Кратката форма е трудна. Тийнейджърската аудитория е трудна. Защо тогава някой би си причинил писането на не една, не две, а цели петдесет кратки истории за тийн читатели? Явно Николай Пенчев обича предизвикателствата. При това не само да ги приема, но и да ги отправя. Защото доста от включените тук разкази хвърлят ръкавицата към читателите, карайки ги да се съпоставят с протагонистите, да се замислят над злободневния социален коментар или пък над универсалните ценности… А може би и да разшифроват мистичния елемент, който кара част от историите да навлязат леко в Зоната на здрача.

Ако следите „Книжни Криле“, то знаете, че се стараем да следим изкъсо детската и младежка литература, която се издава у нас. Имаме доста добра представа за това какво се издава на български, особено през последните десетина години, и трябва да ви кажем, че сборник с разкази, насочен към тийнейджърите си е изключителна рядкост, ако не и прецедент. Същевременно, съвсем не е задължително да сте в юношеските си години, за да оцените кратките, стегнати сюжети, развити от Николай Пенчев. Те не подценяват читателя и с изключение на това, че главните им герои обикновено са някъде между седми клас и пълнолетието, няма с какво да ви издадат, че са писани предимно за подрастващи. Всички си спомняме навлизането в зрелостта, стреса преди изпитите, несигурността в сложния и динамичен социален живот, скрит зад училищната фасада, кварталните гадняри, заради които заобикаляме определени пресечки и се крием по входовете със затаен дъх…

Разказите избягват лирична многословност, те скицират бързо ситуации и герои, а действието лети. „Турбо“! Разнообразието е голямо и никога не знаете с какво ще ви изненада следващата история. Подходящо четиво както за запалени читатели, които търсят нещо ново и различно, така и за онези, които трудно спират вниманието си на едно място за по-дълго и обичат кратки, концентрирани форми. Буквално можете да прочетете 2-3 разказа по-бързо отколкото да изгледате поредното видео на любимия си ютюбър.

Поздравления на изд. „Труд“ и за избора на Иван Коритарев като художник на изданието. Артактивната визия на „Турбо“ грабва вниманието отдалеч. С корица някъде между „Бързи и яростни“ и „Лудия Макс“, просто няма как да не искаме да видим какво се крие зад нея!

Още за книгата: http://trud.cc/?cid=9&pid=11093

Представяне в „24 часа“: https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/9842174

Николай Пенчев е журналист, автор на поредицата исторически криминални истории „Старобългарски загадки”. Под псевдонима Чичо Ники предизвика голям интерес със серията детски книжки в рими за страхливия вълк Гошо. Сега се пробва в света на тийнейджърите.

Корицата и илюстрациите са дело на художника Иван Коритарев, който е автор на няколко книги с комикси. С негова помощ героите на „Турбо” стават още по-живи и близки на читателя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s