За сравнително краткия си и несъмнено трагичен житейски път, Оскар Уайлд пише всичко на всичко девет приказки, но те са тъй дълбоки, многопластови и паметни, че са му усигорили за вечни времена място в пантеона на приказната класика, редом до многотомната класика на Ханс Кристиан Андерсен. Сега цялото приказно творчество на ирландския писател, поет, драматург и есеист е събрано в една книга с логото на изд. „Колибри“. „Всички приказки на Оскар Уайлд“ включва пълното съдържание на двата класически сборника на Оскар Уайлд  „Щастливият принц“ и „Къща от нарове“ и идва с добре познатия превод на Сидер Флорин и оригиналните илюстрации на художниците Уолтър Крейн, Джейкъм Худ, Чарлс Робинсън и Джеси Марион Кинг.

Когато през 1888 г. Уайлд публикува „Щастливият принц и други истории“, той не очаква много от тази книга. А тя всъщност се превръща в неговия пръв търговски успех, Словесно изящество, артистизъм и острота на ума бликат от всяка страница. В сборника съжителстват вълшебни приказки, разкази за животни, сатирични иносказания. Страниците са изпълнени с неговото несравнимо чувство за хумор и елегантен изказ, които той ще доразвие до съвършенство в пиесите си. Един лев от продажбата на всяка книга се дарява на SOS Детски селища България.

Истина е, че творчеството на Оскар Уайлд никога не е липсвало на книжарските рафтове у нас. Неговите произведения заслужено представляват интерес за всяко следващо поколение читатели и често биват многократно препрочитани. Най-известните му приказки като „Щастливият принц“ и „Славеят и розата“ са част от учебната програма и аз и съучениците ми ги помним с илюстрациите на Любен Зидаров, а в по-скорошни издания днешните читатели могат да им се насладят и с нова визия от Мила Янева-Табакова и др. Но като част от вече добре познатата поредица с детско-юношески класики на изд. „Колибри“ „Всички приказки на Оскар Уайлд“ е едно своеобразно завръщане към корените, което се стреми да ни представи произведенията с илюстрациите, които са ги съпровождали при техните първи издания от преди близо век и половина.

За дълбоката емоционалност, за зрелите теми и скритите алюзии в приказките на Уайлд може да се говори наистина много. Любовта и мъката, поривите и разбитите сърца, тихият триумф на добродетелите отвъд грубата и цинична реалност и още куп вечни теми резонират с живота и душевността на самия автор и продължават да разчувстват и замислят читателите днес. Тяхната лирична откровеност е издържала теста на времето.

Колкото до илюстрациите, те са прекрасни и би си заслужавало дори да ги видим в по-голям формат и повече детайл. Уолтър Крейн е майстор, работил по викторианските издания на големи творби като приказките от 1001 нощ или приключенията на Дон Кихот. Фрагментът от графиката на Джейкъм Худ, изобразяващ Щастливия принц, който виждаме на корицата дава добра представа за таланта му на илюстратор. Картините на Чарлс Робинсън от по-късните издания са самата прелест и наистина би било прекрасно някой ден да бъдат издадени и у нас в своето пълноцветно великолепие. Последното важи в пълна сила и за творенията на единствената дама в квартета художници – талантливата Джеси Марион Кинг. Но дори и форматът и печата на изданието да не пресъздават пълната красота на включените илюстрации, те пак дават доста добра представа и са чудесна отправна точка за ценителите, които могат да ги издирят из онлайн галериите и да ги разгледат във висока резолюция или пък да си потърсят луксозни англоезични издания с работата на художниците.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/2011/oskar-uajld-vsichki-prikazki-na-oskar-uajld

Оскар Уайлд (1854-1900) е ирландски драматург, писател и поет. Той става един от най-популярните драматурзи в Лондон в началото на 90-те години на 19 век. Неговата известност се дължи предимно на блестящите му пиеси и епиграми, на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890 г.), донякъде и на обстоятелствата, свързани с лишаването му от свобода и ранната му смърт. Автор е на два сборника с приказки – „Щастливият принц и други истории“ (1888) и „Къщата на наровете“ (1892), които се преиздават и до днес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s