Попитайте децата за принцесите. Най-вероятно поне в девет от десет отговора ще чуете за Снежанка, Пепеляшка, Спящата красавица, Ариел, Покахонтас, Елза и Ана… Но благодарение на Катя Антонова и изд. „Рибка” вече сме чели и някои други, по-нестандартни „Принцесешки истории и други необикновени случки“. Пак издателство „Рибка” се запознахме с цял куп „Принцеси забравени и безизвестни“, дело на Филип Лешермейер и Ребека Дотремер. Е, време е да си припомним, че освен приказните принцеси, вихрещи се из въображаеми царства-господарства, има и едни други, съвсем реални „Принцеси наистина”. Новата принцесешка книга на Катя Антонова, пищно илюстрована от Кремена Ягодина, ще запознае читателите с единадесет силни дами, оставили следа в родната или световната история. Но при все своите големи дела, този път истинските принцеси са представени не просто с низ от дати и събития, с гръмки титли и високи тронове, а с една емоционална човечност, която понякога остава скрита в старите статуи и портрети. И сякаш сега тези „Принцеси наистина” са ни по-близки от всякога.

„Принцеси наистина“ е прекрасно илюстрирана книга с приказки, само че героите в нея не са приказни – а реални. В нея единайсет принцеси са представени със забавни и познавателни истории за любов и женитби, интриги и войни, разкош и заточения. Всъщност, това е книга за женски съдби. И да, всички принцеси са истински, както и случките с тях – може би някои не са били точно така, но пък са достоверно смешни и трогателни. Сред тях са личности като кралица Виктория, Елена Българска, съпругите на български владетели, кралици, императрици, влиятелни и красиви жени със знатно потекло и често нелек и противоречив живот…

Историите им са разказани увлекателно и забавно от Катя Антонова, авторката на „Феята от Захарницата“, „Двете кралства“ и „Седмицата на мишлето“, а илюстрациите на Кремена Ягодина са нежни и въздействащи – истински картини. Проектът е консултиран от професор-историк, а всяка история е допълнена с любопитни факти и интересни предизвикателства към читателя.

Теофано, Елеонора, Маргарита, Ирина, Елена, Теодора, Исабел, Роксолана, Екатерина, Виктория, Сиси. Единадесет красиви имена. Единадесет вълнуващи женски съдби. Единадесет драматични живота от други времена и епохи, в които някои нрави и порядки са били съвсем други. Свикнали сме да асоциираме принцесите с лукс и излишък, със скъпи рокли и лъскави балове, с борещи се за сърцето им рицари на бели коне… А какво ли сме пропуснали в тази картинка на повърхностно охолство? Доста! Но не се бойте, „Принцеси наистина” ще помогне да поправим тази грешка. При това по небивало забавен начин.

Наоколо не се намират вилици или пък в двореца върлуват призраци? О, ще се изненадате в какви небивали ситуации понякога се намират принцесите. С чувство за хумор и достъпен език, далеч от сухия стил на учебника по история, Катя Антонова ще ви запознае с някои прогресивни дами с несломим дух и напредничави идеи. А какво става с онези принцеси, които не заживяват щастливи до края на дните си? Нима тяхната роля е единствено да сключват уредени бракове и да родят очакваната мъжка рожба, която да продължи династията? Е, ще видите в книгата!

И като казвам „ще видите” – първото, което ще видите всъщност са зашеметяващите илюстрации на Кремена Ягодина, чиято работа е превърнала изданието в същинска малка галерия на изкуството. Всъщност, при все различния тон и съдържание, „Принцеси наистина” може спокойно да се нареди до шедьовър като „Принцеси забравени и безизвестни“. Със сходния си формат и първокласните книжни тела, двете луксозни издания ще се допълват чудесно на рафта на домашната ви библиотека.

След всяка от интригуващите истории, Катя Антонова е подготвила като бонус ред любопитни факти и предизвикателства към подрастващите читатели. Те са чудесно допълнение към разказите за съдбите на принцесите и ще помогнат на децата да вникнат по-дълбоко в тях и да ги запомнят по-добре.

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/product/princesi-naistina

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101473533/za-11-princesi-ot-istoriata-razkazva-kata-antonova-v-kniga-za-decata

Ревю на „Детски книги”: https://detskiknigi.com/princesi-naistina-istorijata-razkazana-s-chuvstvo-za-humor/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s