Поредицата за Агата от Александра Георгиева ще отпразнува своя първи рожден ден през септември, отбелязвайки края на „Моята първа година в училище”. Но не и самата героиня! „Рожденият ден” (изд. „Мармот”) на Агата беше през април и тя се надяваше да го отпразнува с голямо парти в парка, на което да покани целия клас, но… плановете за това пропаднаха! Не е особено препоръчително да щурееш с цялата тумба по алеите и да катериш дърветата, когато ръката ти е гипсирана. Ех, как стават такива инциденти току преди да настъпи рождени ти ден, а? А у дома определено няма място за всички съученици. Сега на Агата ще й се наложи внимателно да подбира кого да покани. Удобен повод да си зададеш въпроса що е то истински приятел.

Здравей, аз съм Агата! Скоро ще стана на 8 години и много исках да празнувам с целия клас в парка. Обаче паднах с колелото и сега ръката ми е счупена, а рожденият ден е провален! Но понякога, точно когато ти е много мъчно, се случват чудесни изненади.

За поредицата: С какви ли отношения, емоции и предизвикателства ще се сблъска и овладее Агата през първата си година в училище? Да попаднеш в нова и непозната среда е вълнуващо, и още как! А годината обещава да е емоционална и за нейните приятели, за мама, татко и баба, както и за любимия ѝ котарак Балтазар.

Агата може да е много неща, но не и кротка. Знаете я каква е хала, виждали сме я да прескача огради, да се гони из училищния двор, да фучи с колелото… Може би гипсът на ръката е бил само въпрос на време? Но защо пък тази неприятност трябваше да се случи в най-неподходящия момент? Истинска катастрофа! И сега кого да покани човек по-напред? Ники, Леда, Ивето, Ева, Ачо…?

Ето ти един неочаквано важен урок – човек чисто и просто не може да бъде приятел на всички и не може да огрее навсякъде. Да, в приятелското държание няма нищо лошо, то е дори похвално, да си мил, отзивчив и добър за всичките си съученици си е чудесно, но… Кои са онези хора, с които ви свързва нещо повече от общия график на часовете и буквичката на класа? Ето това е ред да научи Агата този път, а покрай нея – и нейните връстници-читатели.

Поредния симпатичен сюжет на Александра Георгиева отново радва с илюстрациите на Маргарита Стаменова, превърнали се в разпознаваема запазена марка на поредицата.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/rojdeniyat-den-agata/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s