У нас любимото дуо Джулия Доналдсън и Алекс Шефлър отдавна се е превърнало в трио. С майсторските си римувани преводи поетесата Мария Донева отдавна се е превърнала в задължителна част от екипа що се отнася до родните издания с логото на „Жанет 45”. Дуо, трио… но днес ще си имаме работа с цяла петорка! „Грозната петорка”! А тя, противно на заглавието си, е всъщност една невероятно красива и трогателна книга.

– Леле, колко сме грозни! От петорката наша

всеки стреснат подскача, всеки бяга уплашен!

Кой от нас е по-гаден? Ни животно, ни птица

може с нас да се мери, с тази грозна петица!

Запознайте се с антилопата гну, брадавичестата свиня, петнистата хиена, гололикия лешояд и щъркела марабу. Хората ги наричат Грозната петорка. Но такива ли са наистина?

Признавам си, „Грозната петорка” ме свари неподготвен. Дали заради уестърн асоциациите, които ми навява заглавието („Грозната петорка”, „Великолепната седморка”…), дали заради „Разбойникът плъх” и „Кучето детектив”, но се бях настроил за една пълна с екшън и действие римувана приказка. Грозната петорка, това ще да са някакви прословути бандюги, които върлуват из саваната, нали? Не!

Доналдсън и Шефлър ни запознават най-напред с антилопата гну, за която думата „невзрачно” звучи едва ли не като комплимент. Да, антилопата гну се има за първи грозник. Но скоро към нея се присъединява петнистата хиена, която също е доста недолюбвана, къде заради външността си, къде заради навиците си. И така едно след друго към групата се присъединяват и други „грозни” създания – лешояда, щъркелът марабу и брадавичстата свиня. Грозната петорка е в пълен състав, казва си читателят. А сега вече знаем какво следва, нали?

Аха, ясно. Ей сега ще ни покажат как всъщност без значение от външността всеки си има роля и е важен, как тези животни всъщност се грижат за хигиената на екосистемата, как предотвратяват разпространението на болести, как… О, пак сбърках!

Да, „Грозната петорка” ме свари неподготвен. Тъй неподготвен, че финалът, който категорично няма да ви издам, ме трогна до сълзи. То на мен не ми трябва много, но все пак, далеч не всяка книга има такъв ефект над мен, още повече пък римувана картинна история за деца. Имам чувството, че след всички прекрасни, забавни, остроумни и поучителни детски книги Джулия Доналдсън и Алекс Шефлър са решили да направят един подарък на родителите. И особено за онези родители, които понякога се чувстват грохнали, унили, без капчица самочувствие… Тази е за тях! Та така, драги родители – толкова за „Грозната петорка”. Четете я на децата си, но я четете и на себе си.

На самия финал създателите на книгата са вмъкнали няколко животински петорки, които ще помогнат на малките читатели да опознаят по-добре африканската фауна и ще провокират любопитство. И преди всичко – ще намерим богата почва за дискусии на тема кое всъщност е грозно и кое е прекрасно.

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1529

Представяне в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/groznata-petorka/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s