Чувате ли този гръмотевичен тътен? Тор се завръща във Върховната колекция графични романи на Marvel с „Могъщия Тор: В търсене на боговете“ от Дан Джъргенс и Джон Ромита Младши. Макар да сме го виждали редом с колегите му Отмъстители, Том 23 е едва вторият, посветен основно на асгардския бог на гръмотевиците (след „Тор: Прероден“). Всъщност, имената на авторите също не срещаме за първи път – Джъргенс беше един от сценаристите на „Отмъстителите: Равностоен сблъсък“, а Ромита Младши видяхме още в самото начало на колекцията с „Невероятния Спайдър-мен: Завръщане към корените“ и по-късно в написания от Нийл Геймън „Вечните“.

„Могъщия Тор: В търсене на боговете“ събира първите 7 броя от рестарта на основната поредица „Тор“ през 1998 г. След изчезването си, заедно с други герои (събитията около което са разяснени накратко в уводните страници), Тор се връща в един празен, разрушен Асгард, сполетян от неизвестна беда. Същевременно, на Земята, колегите му Отмъстители – Капитан Америка, Железния човек, Ястребово око и Алената вещица се изправят срещу нова версия на старо асгардско зло, известно единствено като Унищожителя, и се нуждаят отчаяно от помощта на гръмотевичния бог. В разярилата се битка обаче, Тор загива, а заедно с него и медицинският работник Джейк Олсън. Отведен при Хела, в царството на мъртвите, богът на гръмотевиците се среща с мистериозния Марнот, който предлага на Тор сделка – да го върне сред живите, но само ако е склонен да изживее и преждевременно секналия живот на Джейк Олсън. Така, Тор се изправя срещу няколко проблема едновременно – не само трябва да спре Унищожителя (и редица други заплахи), но и да води живота на човек, когото не е познавал и да разбере какво е сполетяло скъпия му дом, Асгард. Приключенията му ще го срещнат и с подводния Намор, както и богове от други пантеони и ще свърши с посещение на Олимп и…отворен край?

Да, уви, това е един от основните проблеми на „Могъщия Тор: В търсене на боговете“. Макар да събира първите броеве на поредицата и да изправя героя пред интересни казуси, седми брой свършва на етап, на който никой от зададените въпроси не получава своя отговор. Ще съумее ли Тор да заживее двойнствен живот? Кой е Марнот и каква е мотивацията му? Кой и защо държи Один в плен? Какво вещае бъдещето за Херкулес, след като е прогонен от Олимп? Може би по-обезпокоително е обаче, че за разлика от предишни томове, в които продължение ни е обещано по-нататък в колекцията, този път, на последната страница, такова няма. Което е жалко, защото пък потенциалът за интересни сюжети го има.

Дан Джъргенс вероятно е по-добре познат с работата си в DC Comics, отколкото в Marvel. Името му тясно се асоциира със Супермен, тъй като той е едно от главните лица зад сагата „Смъртта на Супермен“ и неколкократно се връща към нея с няколко кратки продължения. Един от по-значимите му проекти в последно време е последният рестарт на „Батман на бъдещето“, вдъхновен от едноименния анимационен сериал.

Що се отнася до Ромита Младши, ако събирате колекцията от самото ѝ начало, вероятно вече сте си изградили мнение за стила му. Макар да не достига нивото на легендарния си баща, прочул се с работата си по Спайдър-мен, също както при „Вечните“ в рисунките на Ромита Младши тук личи известна нотка Джак Кърби, основно в ръбатите челюсти, но най-вече в сцените в Асгард.

Двоумя се какво е всъщност мнението ми за „Могъщия Тор: В търсене на боговете“. От една страна, отмята много от точките, които търся в тази колекция – първи броеве, различна от вижданата досега интерпретация на героя (а допълнителни визуални интерпретации има включени в бонусите), дори и някои появи от други герои на Marvel. Но не отмята една от най-важните, а именно – завършената история. Мога само да се надявам, че липсата на обявление за следващ том е от недоглеждане и рано или късно ще видим такова в колекцията. Въпреки това, ако сте фенове на Тор, смятам, че комиксът определено ще ви допадне.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s