Човек би очаквал, че поредицата „Моята първа година в училище” ще се състои от 12 книжки – по една за всеки месец от септември до август, но… ето я и „Вълшебната градина” (изд. „Мармот”). Допълнителното приключение с Агата и нейните приятели не е включено в абонаментната програма, а е част от комплект за малки градинари. Героинята на Александра Георгиева е въвлечена в ново предизвикателство. Класът участва в училищен конкурс под наслов „Защо са важни градините”, но опонентите им също са решени да спечелят. А наградата? Ключът към „Вълшебната градина”!

„Здравей, аз съм Агата! В нашето училище има традиция – всички първокласници се сражават за Портата на Вълшебната градина. Но дори когато успеем да я завладеем, тя си остава заключена. Обаче след битката в сряда всичко ще се промени и Портата ще се отвори! Дали зад нея наистина се крият вълшебства?“

И още за цялата поредица: С какви ли отношения, емоции и предизвикателства ще се сблъска и овладее Агата през първата си година в училище? Да попаднеш в нова и непозната среда е вълнуващо, и още как! А годината обещава да е емоционална и за нейните приятели, за мама, татко и баба, както и за любимия ѝ котарак Балтазар.

„А” клас срещу „Б” клас. Замразители срещу размразители. Пазителите на портата срещу онези, които искат да заемат мястото им. Но буйната игра на първокласниците завършва с неволна злополука. И при все, че състезанието е стара традиция, училището се вижда принудено да промени правилата и да замени гоненицата с нещо… по-безопасно. Така се появява конкурса „Защо са важни градините”.

Класът на Агата се концентрира върху всички вкусотии, на които се радваме благодарение на отглежданите в лехите растения. Конкуренцията пък готви друга изненада – те отделят внимание на пчелите и ключовата им роля за екосистемата. Кой ли ще спечели? Е, май ще спечелят всички ученици, защото покрай конкурса училището решава да възстанови дейността на своето опитно поле.

Обикновено си говорим за поуките и ползите, които детската литература носи на малките читатели, но в случая май е най-добре възрастните също да четат внимателно. Човек може да завиди на Агата и съучениците й за трудолюбието и ангажираното отношение на родителите и учителите около тях. Наистина, понякога не се иска много повече от ентусиазъм и посветено време, за да превърнем учебния процес в далеч по-приятно, интересно и полезно занимание.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/vylshebnata-gradina/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s