„Приятел в нужда се познава”, как то гласи старата поговорка. Немското дуо Томас Шпрингер и Матиас Деренбах са решили да покажат на малките читатели как това изглежда на практика. А опре ли до приятелство, то е ясно – Оно и Онче са точните герои за целта. Стар моряк и малка видра може и да не са особено типична двойка, но именно в това е чара им. Двамата ни познайници се редуват да пазят болничното легло, но този път сърдечната Олга не е на линия за да помогне. Как ли ще се справят Оно и Онче?

Приятелите не само се забавляват заедно, но и се подкрепят в трудни моменти. Затова и казват, че приятел в нужда се познава. Една симпатична история за приятелството, която те кара да се смееш и да откриваш нови неща. Олеле, Онче се разболява – точно в деня, в който Оно иска да ремонтира старата си дървена количка и всъщност изобщо няма време за друго… Но приятелите са за това – да си помагат, защото се обичат! И ако някой се зарази – което, за съжаление, се случва с Оно – най-добре е да бъдат заедно, нали?

Луксозните картинни книги за Оно и Онче продължават да топлят сърцата и да плакнат очите на малки и големи читатели. В тази история приятелите ще се гледат един друг. И докато е някак си естествено големият и опитен Оно да се грижи за мъничкия си другар, то обратното е още по-трогателно. Верният спътник Онче ще премине и през огъня за да помогне на стария рибар. Е, този път огън няма, но температурата и без това се е покачила доста!

Както винаги, илюстрациите са пълни-препълнени със смешни детайли. Освен да слушат самата приказка, децата ще трябва да си отварят очите на четири за всички закачки и л\бопитни визуални гегове, които художникът е вмъкнал. Видяхте ли ги и вие?

Старите джинси явно са били точно по мярка… за да послужат за кръпка на платното. Летящи риби размахват крила в небето над героите. Хитрите малки раци щъкат навсякъде и правят куп поразии. От лулата на Оно отново вместо кълбета дим се подават цветя. Електрическата крушка е на път да узрее. А видяхте ли оседлания червей? А пеперудата, отишла на риболов? А морската звезда с каска и ръкавици?

Изобщо не ни се иска да се разделяме с неразделните Оно и Онче и се надяваме, че скоро нови заглавия ще допълнят любимата на мнозина поредица.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/ono-i-onche-2

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/ono-i-onche-2.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s