„Еха, тези двамата са като Томек и Белю Пушилката на млади години!” – точно това си казах, когато видях тези две „Момчета” на Антон П. Чехов, които наскоро се присъединиха към колекцията „Детски шедьоври от велики писатели” на изд. „Лист”. Не бях чел публикувания за първи път през 1902 година разказ, не бях чел и анотацията на книгата дори, с други думи – нямах никаква представа от сюжета… Но се оказа, че асоциацията, която е събудила в мен корицата на Алисия Санча не би могла да бъде по-точна! Е, не бях познал само кой автор точно беше вдъхновил младия господин Чечевицин да се превърне в Монтигомо Ястребовия нокът. Явно това не е бил нито Алфред Шклярски, нито Джек Лондон. „А вие чели ли сте Майн Рид?”

– А знаете ли кой съм аз?

– Господин Чечевицин.

– Не. Аз съм Монтигомо Ястребовия нокът, вожд на непобедимите.

Маша, най-малката от момичетата, го погледна, после погледна към прозореца, зад който вече се спускаше вечер, и каза замислено:

– А ние вчера ядохме леща.

Двете „Момчета” Володя и Чечевицин са оставили училището зад гърба си. Володя се прибира у дома за празниците в компанията на своя приятел, но скоро гостенинът започва да предизвиква подозрения у малките сестри на Володя. Момичетата се опитват да разберат какво става и успяват да подочуят, че явно брат им и неговия спътник кроят планове да се отправят към примамливия и все още доста див запад. Та кой ли би могъл да устои на магнетичното му привличане? Всяко момче иска да е там, където се развива действието на приключенските романи, там, където върлува златната треска и „вместо чай пият джин”! А дали плановете на бледоликия Володя и неговия брат по оръжие ще се осъществят? Разчитайте на хумора на Чехов за един духовит (и напълно логичен и реалистичен) финал.

Адмирации са корицата и вътрешните илюстрации на художничката Алисия Санча, която така добре е уловила романтиката на приключенските класики и веднага е загатнала сюжета и духа на творбата. Чудесният превод е дело на Боряна Даракчиева.

Още за книгата: https://listbooks.bg/book/momcheta/

Антон Павлович Чехов (1860 – 1904) е руски писател и драматург, по професия лекар. За краткия си живот той създава около 900 произведения, най-вече хумористични разкази, пиеси и повести, които се превръщат в класически произведения на световната литература. Въпреки това той никога не се отказва да лекува хората. Разказът “Момчета” публикува за пръв път през 1902 година.

Книжната поредица „Детски шедьоври от велики писатели” е плод на любовта ни към добрата литература и красивите илюстрации. В нея ще откриете малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век (Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Мери Шели, Анатол Франс и др.) За всяка книга избрахме да работим с различни български художници, които да създадат илюстрациите. През 2017 г. поредицата получи приза „Златен лъв“ на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост, а през юни 2018 г. беше отличена с награда „Христо Г. Данов“ в раздел „Изкуството на книгата“. През 2019-а поредицата отново получи награда “Хр. Г. Данов” в категория “Книга за деца”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s