Спомням си, че когато бях малък четях една книга за съзвездията и се чудех на кой ли изобщо му е хрумнала странната идея, че това прилича на лебед, а онова на голяма или малка мечка… Очевидно е, че изобщо не е това! Ясно се вижда – къщичка, хвърчило… И от къде на къде изобщо свързваме точно тези звезди с точно тези линии? Но сега няма да търсим отговори на тези въпроси. Вместо това ще ви разкажа за една нова книга, която събуди стария спомен. „33 Каталог на въображението” е едно необичайна и любопитна книга, която не се поддава на сравнения с други познати издания. Всичко започва с една детска игра, която уж гони скуката, но всъщност провокира фантазията и артистичността. Много години по-късно същата тази игра поставя началото на арт проект, на изложба… и на книгата „33 Каталог на въображението” като естествено продължение. Успяхте ли да свържете вече точките? Ако все още не сте, то нека ви срещнем с Мег Коновска, създателката на съзвездия!

Книгата започва с едно крайно симпатично и духовито представяне на нейната създателка, Мег Коновска. Точно като своята книга, тя трудно може да бъде описана с малко думи, но ако обичате колоритните личности, готови да ви изненадат с интересни изяви, то тя е именно такъв човек. Следват уводните думи за историята на една доста идейна и нетрадиционна изложба, която хем не се взима на сериозно, хем си се оказва едно доста сериозно и трудоемко начинание. Разбира се, тъй като става дума за нещо средно между картинна книга, арт албум и каталог на изложба, тук водещите са изображенията и някои хора като нищо биха прескочили увода, но… Съветваме ви да не го правите, тъй като той е написан много игриво и ангажиращо, и от него не само предстоящите картини придобиват нов контекст, но и ние като публика се докосваме до душевността и хумора на художничката.

За какво всъщност иде реч тук?

33 акварела, формат 33 х 33 см, всеки направен по следния начин:

• 33 точки се нанасят на листа със затворени очи разбъркано на случаен принцип

• Точките се съединяват с непрекъснат контур и без пресичащи линии (прави или със съвсем леко закривяване)

• Гледаме на какво ни прилича силуетът, дорисуваме и завършваме с цвят. Може да въртим листа, докато видим форма, която ни „проговори“.

• И бонус – пишем обяснение на шедьовъра!

Резултатите от тази забавна игра са събрани в книгата.

Това са чисто експериментални рисунки и текстове, без претенции за елитарност и възвишеност, а изцяло с цел изненада, провокация, раздвижване на въображението, теми за размисъл и преди всичко – чисто забавление.

Илюстрациите и методът на тяхното създаване са вдъхновени от детството и привличат особено децата. Текстовете също разчитат на спонтанна асоциативност и „измишльотини“, характерни за детството, но не са замислени за деца. Вътре има препратки към различни книги, филми, песни, социални явления, чието познаване неизбежно влияе на пълноценното възприятие.

Мислете си каквото искате, но е впечатляващ начина, по който шепа произволни точки се превръщат в цветни илюстрации, които често смайват със своята изобретателност. Текстовете към тях наистина не са за детска аудитория, но тяхното четене не е задължително. Просто обяснете на децата принципа, по който са създадени картините и ги оставете на спокойствие да разгледат и оценят крайния резултат. И един допълнителен съвет – използвайте минутите, през които разлистват „33 Каталог на въображението”, за да приготвите пособията за рисуване! Виждайки как едни нищо и никакви точки могат да се превърнат в какви ли не чудни герои, децата трудно ще устоят на творческото предизвикателство и по всяка вероятност ще искат да си опитат силите.

Колкото до възрастните, за тях наистина има много препратки. От Толкин до Джеймс Камерън, от Питър Пан до Декстър. Текстовете към рисунките са от логични до психиделични, а понякога – и двете едновременно. Удивително е как точките едновременно поставят художника в рамка, но и му дават пълна свобода на интерпретация! Каталогът на въображението е като урок по разчупено, нестандартно мислене, който ще ви накара да си припомните как да гледате на света със свеж поглед и под нов ъгъл. Стига да имате щастието да се сдобиете с един от луксозните лимитирани 333 екземпляра!

Още за книгата: https://www.facebook.com/MegKonovskaArtAndDesign/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s