За трети пореден път се намираме във „Вещерия“ – мрачният, изпълнен с интриги свят на YA писателката Сюзан Денърд. Ако сте почитатели на Сафи и Мерик, но сте очаквали с нетърпение Едуан да попадне във фокуса на историята, то „Кръвовещ“ (изд. „Егмонт“) е вашата книга! Дали древните тайни ще бъдат опазени? Конфликтът между поколенията понякога е по-остър от очакваното…

Вярвам ти, все едно моята душа е твоя! Високо в заснежените върхове на планината е сгушен манастир, който пази много повече от тайните на вярата. Под него, обградени от езеро, кръвожадни наемници чакат зимата да дойде и да им проправи път към светилището, за да го унищожат заедно с всичките му тайни. Кръвовещът Едуан е принуден да се съюзи с Изьолт и магичното момиче Сова, за да предотврати разрушението. Но, за да го стори, той ще трябва да се изправи пред баща си и миналото си.

„Кръвовещ“ не ме подлъга и оправда времето, което отделих за предишните две книги. Вторият том ми се видя като стъпка надолу в сравнение с откриващата книга, но тук Денърд се е постарала да не позволи на читателите да се „откачат“ от поредицата. Екшън, драма, магия, романтика и изобщо всичко, което очаквате от добро развлекателно фентъзи за съвременни млади читатели.

Втората книга сякаш използва трик, за да ви накара да харесвате третата още повече. В първата се сближавате с персонажите, може би дори се влюбвате в тях. Харесват ви взаимоотношенията им, диалозите между тях карат страниците да летят неусетно… И изведнъж авторът решава да разпилее групата по всички краища на картата! В случая – картата на „Вещерия“. И за известно време упорито отказва да пресече пътеките им отново. Техните истории се развиват паралелно, но на вас ви липсва това да са заедно… Е, третата книга е за това – да ги събере отново. Ликувайте, фенове!

Идва и времето, в което онези характери, които се плъзгат по сивата линия между черното и бялото ще трябва да направят окончателен избор на чия страна ще застанат в съдбоносния момент… Но само не си мислете, че той ще настъпи тук – о, не, „Вещерия“ няма да остане трилогия, а финалът ще ви накара едновременно да чакате четвъртата част и да се ядосвате на себе си, че не сте имали търпението до излизането на цялата серия, за да я прочетете наведнъж, без да ви се налага да гадаете с месеци какво ще сполети любимците ви… Но ако това обещание не лъже, поне моето чакане няма да трае дълго! –>

Но освен, че ни оставя в неведение по доста въпроси, Денърд отново демонстрира повече от добро светоизграждане. В „Кръвовещ“ тя добавя още нови и нови нюанси и дълбочина в и без това вече доволно интересния и интригуващ свят, за който вече споменах преди, че сам по себе си е достатъчна причина да продължавам да чета серията. Съжалявам, че ще се повторя, или може би дори потретя, но се чувствам длъжна да го кажа отново – „Вещерия“ пулсира със свой живот, фонът и сцената на действието са като персонаж сами по себе си.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/veshterija-714/3-kravovesht-p3865

Откъс: https://static.egmontbulgaria.com/92-downloads/Bloodwitch_Otky.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s