Трифидите и крадците на тела са сред основоположниците на цял един поджанр в литературата, в който перспективите за човечеството стават толкова мрачни, че научната фантастика започва сериозно да граничи с хоръра. М.Р. Кери пък е решил смело да прекрачи границата, предоставяйки на читателите един постапокалиптичен кошмар. (Или пък мечта, ако случайно се казвате Отровната Айви?) Последните бастиони на расата ни съществуват, или по-скоро оцеляват, заобиколени от необятни територии, в които майката природа е решила да ни го върне тъпкано с помощта на растения-убийци. Такъв е светът на Коли. Такава е „Книгата на Коли” (изд. „Артлайн Студиос”).

Отвъд стените на малкото селце Митън Рууд се крие един неузнаваем свят. Свят, в който обраслите гори са пълни с дървета-удушвачи, смъртоносни лиани и семена, които ще ви убият на място. А ако не ви хванат, някой от опасните прокудени ще го направи. През целия си живот Коли е живял в Митън Рууд. Той знае, че първото правило за оцеляване е да не преминаваш отвъд стените. Това, което той не осъзнава, е какво се случва, когато не ти е даден избор. Първа книга от завладяваща нова трилогия, „Книгата на Коли“ описва пътуването на едно необикновено момче, което се бори да намери своето място в  смразяващ постапокалиптичен свят.

Краят е в миналото. Време е за ново начало. Но то съвсем не изглежда обнадеждаващо. Властта е преминала в ръце, които са се вкопчили за нея с цената на всичко и не искат да я пуснат. Дигиталните данни са трудно обяснима абстракция. За съществуването на Интернет може да се говори по същия начин, както си говорим за задгробния живот например. Технологията се е превърнала в мит, а всичко, което сме приемали за даденост тъне в забрава или пък е вълшебен артефакт, чиито възможности са познати на малцина. Едно нещо обаче не се е променило – шансът за промяна идва от там, където силните на деня не биха очаквали. От най-малкото колелце в механизма. От най-слабата брънка във веригата. От млад, все още буден ум, който задава въпроси, търси истини и все още не се е превърнал в апатична част от статуквото.

М.Р. Кери използва интригуващ стил, показвайки действието през очите на Коли, която не е в състояние да обясни и осъзнае всичко, което й се случва, на което попада и което вижда. Читателят обаче знае. И изгражда когнитивен мост между познатото ежедневие и тънещото в разруха бъдеще на героинята. Гледната точка на Коли е едно от нещата, които отличава романа и го кара да блесне. Понякога дори читателят изпитва безсилие, защото знанията му биха били решаваща, жизнено необходима помощ за момичето от бъдещето, но ние сме просто пасивни наблюдатели, които могат само да съпреживяват, но не и да помогнат… Но в крайна сметка няма спор, че  „Книгата на Коли” е и нашата книга.

Стабилната първа книга, която поставя началото на трилогия, е преведена от Деница Райкова, а родната корица на тази YA дистопия е дело на Георги Мерамджиев.

Още за книгата: https://artline-store.net/product/934/knigata-na-koli-kniga-1.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s